Не млинцями єдиними: жителька Дніпропетровщини поділилася забутими рецептами

Масляна — одне з найулюбленіших народних свят для жителів Дніпропетровщини. Це тиждень веселощів, народних гулянь та смачних страв. Серед останніх — на почесному місці млинці — на опарі, заквасці, з додаванням житнього чи гречаного борошна та з усілякими начинками. Але, як розповіла журналісту «Вістей» Марія Данилівна із села Старовишневецьке, що у Синельниківському районі Дніпропетровської області, в її родині, крім млинців, цього тижня готували й інші страви. Давно забутими рецептами жіночка з Дніпропетровщини поділилась із читачами.

«Стародавні» млинці

інгредієнти:

ä яйця — 4 шт.;

ä борошно — 750 г;

ä цукор — 3 ст. л.;

ä сіль — 1 ч. л.;

ä молоко — 4 склянки;

ä дріжджі — 1 ст. л.;

ä манка -125 г ;

ä соняшникова олія — 125 мл.

Спосіб приготування:

Œ Влити в ємність 750 мл підігрітого молока. Висипати туди цукор, борошно, дрібку солі, манку й дріжджі. Отриману масу добре перемішати й дати їй постояти три години.

 Далі по черзі вбити яйця. Ретельно збити за допомогою вінчика.

Ž Влити соняшникову олію й знову збити.

 Додати решту гарячого молока й знову збити. Дати настоятись іще півгодини.

 Готувати стандартним методом на попередньо змащеній олією сковорідці.

Такі млинці — м’які за смаком за рахунок додавання манки.

Ватрушка «Королівська»

інгредієнти:

ä  нежирний сир — 500 г;

ä  яйця — 5 шт.;

ä  цукор — 5-7 ст. л.;

ä  вершкове масло — 200 г;

ä  борошно — 1,5 ст.;

ä  сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

Œ Яєчні жовтки добре розтерти з цукром, збити білки з сіллю в міцну піну.

 Сир перетерти через сито і з’єднати з жовтками. Ретельно перемішати і поступово додати білки.

Ž Збити міксером до однорідної маси.

 Заморожене вершкове масло натерти на крупній тертці, змішати з борошном і розтерти до отримання крупки.

 Половину борошняної суміші насипати на дно форми, викласти сир і засипати крихтою, яка залишилася.

‘ Розігріти духовку до 180 градусів і запікати близько 30-40 хвилин до готовності.

Каймак

інгредієнти:

ä  вершки — 3 ст.;

ä  цукор — 1 ст.;

ä  ванільний цукор — 1/4 пакетика;

ä  лимон — 1 шт.

Спосіб приготування:

Œ З’єднати 2 склянки вершків з цукром і ванільним цукром. Поставити на маленький вогонь і, постійно помішуючи, щоб каймак не пригорів, варити до загустіння. Визначити, чи готова страва, можна, опустивши краплю в холодну воду, вона повинна загуснути до консистенції сметани.

 Готовий каймак поставити в посудину з холодною водою, щоб він швидко охолов, потім збити міксером, потроху додаючи сік лимона. Коли він стане густим і білим, весь час збиваючи, акуратно додати до нього склянку вершків.

Ž Ретельно збити і поставити у холодильник на 4-8 годин.

Готову страву можна подавати як самостійний десерт або використовувати замість крему, перемастивши ним вафлі або коржі торта.

 Смачного!

Марина Положай,

фото pixabay