Названо несподівану користь петрушки

Петрушка – універсальна зелень, яка прикрасить будь-яку страву. Окрім естетичної функції, петрушка містить дуже корисні та потрібні мінерали для нашого організму. Дієтологи розповіли, які вітаміни та антиоксиданти ви отримаєте споживаючи цю просту зелень. Пише 24tv.ua.

30 грамів свіжої рубленої петрушки це:
• 11 калорій,
• 2 грами вуглеводів,
• 1 грам білка,
• менше ніж 1 грам жиру,
• 1 грам клітковини,
• 108% добової норми вітаміну A,
• 53% добової норми вітаміну C,
• 547% добової норми вітаміну K,
• 11% добової норми фолату,
• 4% добової норми калію.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Враховуючи, що вітамін К необхідний для кісток і згортання крові, вітамін А і С мають антиоксидантні властивості, а білки, жири і клітчатка просто необхідні нашому організму, користь петрушки для організму важко переоцінити.

Петрушка містить антиоксиданти

Антиоксиданти – це з’єднання, які запобігають пошкодженню клітин від вільних радикалів. Наш організм потребує здорового балансу антиоксидантів та вільних радикалів для підтримки оптимального здоров’я.
Петрушка містить такі антиоксиданти: флавоноїди, каротиноїди і вітамін C.

Дослідження свідчать, що раціон багатий флавоноїдами може знизити ризики виникнення багатьох захворювань, зокрема рак товстої кишки, діабет другого типу і хвороби серця.

Петрушка підтримує здоров’я кісток

Ваші кістки потребують певних вітамінів та мінералів аби залишатися здоровими. Петрушка багата на вітамін K – необхідна живильна речовина для здоров’я кісток. 30 грамів петрушки забезпечує більше, ніж в 5 разів більше добової норми вітаміну K.

Петрушка може запобігати розвитку раку

Петрушка містить рослинні з’єднання, які можуть надавати протиракову дію. Окислювальний стрес – це дисбаланс рівнів антиоксидантів та вільних радикалів, що пов’язаний з розвитком деяких хронічних захворювань та раку.

Петрушка багата флавоноїдами, антиоксидантами та вітаміном С, що знижують окислювальний стрес в організмі і можуть знизити ризики розвитку деяких видів раку.

Корисна для зору

Лютеїн, бета-каротин і зеаксантин – три каротиноїди, якими багата петрушка і які допомагають захистити зір. Каротиноїди – це пігмент в рослинах, що має потужну антиоксидантну активність.
Лютеїн та зеаксентин можуть запобігати віковій дегенерації жовтої плями.

Петрушка необхідна для серця

Варто зазначити, що цінність петрушки в тому, що вона є джерелом фолієвої кислоти. В 30 грамах міститься 11% добової норми. Масштабне дослідження за участю понад 58 000 осіб показало, що споживання фолієвої кислоти пов’язане з 38% зниженням ризику серцево-судинних захворювань.

Екстракт петрушки містить антибактеріальні властивості

Петрушка може попередити ріст бактерій в їжі. Дослідження свідчать, що бактерії, які містяться в петрушці можуть попередити ріст поганих бактерій, а саме – лістерії та сальмонели, які провокують харчові отруєння.
Також екстракт петрушки має антибактеріальну активність проти грибкових і дріжджових інфекцій, плісняви та поширених інфекційних інфекцій на зразок стафілококу.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!