Прокрастинація – ознака захворювання організму

Дуже багато людей стикаються із бажанням відкладати справи на потім. Це приносить не тільки проблеми на роботі, навчанні, але також може бути ознакою захворювань. Принаймні про це говорить нещодавнє дослідження шведських вчених, повідомляє dailynews.kyiv.ua.

Фахівці дійшли висновку, що дана проблема може говорити не лише про можливі проблеми з рівнем стресу, нездоровим способом життям, а також депресією.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

3525 студентів з восьми університетів Стокгольма та його околиць взяли участь у цікавому опитуванні. Їх попросили заповнювати анкети кожні три місяці протягом одного року. З них 2587 відповіли на контрольний запитальник через дев’ять місяців, в якому оцінювалися кілька результатів щодо здоров’я. Результати показали кореляцію прокрастинації з депресією. Студенти з більш високим рівнем прокрастинації також частіше повідомляли про біль у плечах або руках, гіршу якість сну, більшу самотність і великі фінансові труднощі.

Але все ж таки можливо, що інші фактори, не враховані в даному аналізі, можуть пояснити зв’язок між прокрастинацією та подальшими поганими результатами для здоров’я. Фахівці зазначають, що поки їхнє дослідження не доводить причинно-наслідковий зв’язок, але явно каже, що прокрастинація є супутньою ознакою депресії і може заважати жити.

Є хороші новини для прокрастинаторів зі стажем. Клінічні випробування показали, що когнітивно-поведінкова терапія ефективна у боротьбі з цією проблемою.

Зокрема, проти відкладання справ на потім допомагає розбивання довгострокових цілей на короткострокові, і контроль факторів, що відволікають. Наприклад, відключаючи мобільні телефони і зберігаючи концентрацію на завданні, попри негативні емоції.

Також психологи радять аналізувати власні емоції та вчинки та підсумовувати виконані завдання, щоб розуміти, коли негативні думки зупиняються вас. Також важливо розмежовувати режим роботи та відпочинку. Коли ви знаєте, що вам потрібно відпочити та працювати, вам легше зосередитися.

Це вимагає деяких зусиль, тому швидко вирішити проблему прокрастинації не вийде. Фахівці радять починати з невеликих змін, заохочувати себе за маленькі успіхи та підходити до вирішення цієї проблеми системно.

Фото : з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!