Депресія: чому виникає та як із нею боротись

Понад 264 млн людей у світі страждають на цю недугу. В останні роки кількість тих, хто «підхопив» депресію, зросла в рази.. «Вісті» дізнавались, які фактори спричиняють її розвиток , про профілактику захворювання та як це можна розпізнати.

ОСНОВНІ ЧИННИКИ

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

«Останнім часом слово «депресія» стало часто використовуватись у повсякденному житті. Деколи його вживають як побутовий, а не медичний термін. Але це неправильно. Депресія – це діагноз, це захворювання, а не просто поганий настрій. Людина в такому стані потребує нагляду спеціаліста та лікування», – говорить психологиня Цент­ру психологічної підтримки «Razom з тобою» Наталія Александрова.

Вона зазначає, що спричинити розвиток захворювання в Україні передусім можуть війна та соціально-­економічні чинники. В зоні ризику – вимушені переселенці; люди, які втратили житло, близьких; родини військових, які перебувають у постійному очікуванні дзвінка з фронту, та сигнали повітряних тривог і ракетно-дронові атаки. «Наприклад, сигнал повітряної тривоги. Одні до цього звикають, у інших він щоразу викликає стан ди­стресу, який , своєю чергою, призводить до депресії. Людина не розуміє, що їй потрібно робити, перестає виходити з дому, втрачає через це роботу, що зумовлює ще більший роз­виток стресу та депресії згодом, адже в неї змінюється матеріальний стан», – говорить Наталія Александрова.

ЯК РОЗПІЗНАТИ

Поганий настрій – не завжди показник депресії у людини. «Перепади настрою є у кожного. Але якщо пригнічений стан продовжується більше двох тижнів, якщо людину перестало радувати те, що завжди приносило задоволення, вона сама або оточення спостерігають, що помітна психологічна та фізіологічна загальмованість, людина починає погано запам’ятовувати щось, їй складно ухвалювати рішення… І якщо раніше з цим проблем не було – то це привід звернутись до фахівця», – говорить психологиня.

Вона також зазначила, що той, хто страждає на депресію, може мати поганий чи підвищений апетит, розлади харчової поведінки, починає вести більш закритий спосіб життя, перестає спілкуватись, бо не в змозі цього робити – морально важко виходити на вулицю, бачитись із кимось, розмовляти з ними. Така людина сама собі не може допомогти.

«Дуже часто вони невербально сигналізують, що їм потрібна допомога, і головне завдання тих, хто поруч, – розпізнати ці «дзвіночки». Наприклад, дитина почала відмовлятися ходити до школи. Спочатку не хоче йти на один урок, потім на два, далі починає відмовлятися від виконання домашніх завдань, перестає відповідати на уроках. Це все відбувається поступово, а потім накопичується і призводить до того, що дитина перестає виходити з дому, стає замкнутою. Так само може бути і з дорослими», – пояснює Наталія Александрова.

ПРОФІЛАКТИКА ТА ЛІКУВАННЯ

«Депресія лікується, це не вирок на все життя. Все, що потрібно,- уважно відноситись до свого психологічного здоров’я та звертати увагу на «дзвіночки», якщо захворіла рідна людина чи знайомий. Ігнорування такого стану може призвес­ти до суїциду. Коли людина говорить, що краще померти – одразу слід звертатись до лікаря», – говорить Наталія Александрова.

Вона зазначила, що в Україні почастішали випадки проявів депресії серед підлітків та жінок. За словами психологині, якщо на початку 2022 року до них зверталось близько 15 людей на місяць, то зараз стільки ж потребують консультації на тиждень.

Наталія Александрова зауважила, що краще зайвий раз звернутись до лікаря та проконсультуватись із приводу депресії та свого емоційного стану, ніж ігнорувати його.

«Ми дуже часто не звертаємо увагу на симптоми депресії, але так не потрібно робити. Не слід ігнорувати свій поганий настрій, зміну харчових уподобань, бажання бути завжди вдома тощо. Потрібно налагодити режим сну і відпочинку, дотримуватись інформаційної гігієни, дозувати те, що переглядаєте по телебаченню або читаєте. Коли ми стаємо свідками якоїсь події, то виснажуємося та пере­живаємо так, ніби були її учасниками, особливо якщо дивимося відео. Також потрібно частіше бувати на вулиці, сонце допомагає відчувати себе активно та позитивно і швидше виходити зі стану депресії. Крім того, потрібно нормально харчуватись та регулярно проходити медичні огляди», – резюмувала Наталія Александрова.

ТАМАРА БЄЛКІНА,
фото з відкеритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!