Їсти гриби, зібрані у спеку, дуже небезпечно
При високій температурі змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. Тому у спеку отруйними можуть виявитися навіть добре відомі нам їстівні гриби. Аби звести ризик отруєння до мінімуму, ніколи не збирайте невідомі вам гриби, а особливо остерігайтеся пластинчастих, повідомляє Експрес онлайн.
Також не варто класти у коших старі, або навпаки, дуже молоді гриби у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, які ростуть поблизу швидкісних трас (на них потрапляють токсичні речовини вихлопних газів) чи на радіаційно забруднених територіях. Також не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах – лише у тих місцях, де проходять відповідний контроль. Найкраще збирати білі гриби бабки, моховики. За даними МОЗ у Україні є близько 80 видів неїстівних грибів. Приблизно 20 із них – особливо небезпечні для життя людини. Думаючи, що це сироїжка, можна з’їсти бліду поганку.
Як правильно готувати гриби? Спершу слід ретельно промити, і відварювати не менше трьох разів у підсоленій воді впродовж 30-ти хвилин. Свіжі гриби можна зберігати не більше доби (потім формується трупна речовина, яка може призвести до отруєння), лише в емальованому посуді, й у холодильнику. Найкращий час для споживання грибів ранок – обід. У жодному разі не можна їсти такий продукт перед сном. Білок, який міститься у грибах, важко перетравлюється. Також ці “дари лісу” можна їсти дітям, лише після 12-ти років. А ось вагітним, жінкам, які годують грудьми, чи людям, які мають хвороби шлунково-кишкового тракту, гриби протипоказані.
Симптоми отруєння. Через півгодини-годину після їди виникає нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. Також можуть виникати галюцинації, втрата свідомості, порушення дихання та біль у серці. Найбільш небезпечні токсини блідої поганки. Симптоми отруєння нею можуть з’явитися і через 3 дні – запаморочення голови, спрага, судоми, посиніння губ. Найперше треба викликати “швидку”, поки її чекаєте треба промити шлунок – 1-2 літри розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Треба багато пити.
Як перевірити, отруйний гриб чи ні, у домашніх умовах? Такі методи (цибуля, срібна ложка) – міфи. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є у їстівних і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.


