Чай зменшує ймовірність серцевих захворювань

Насправді дані про зв’язок між вживанням кави та чаю зі здоров’ям серцево-судинної системи доволі суперечливі. Деякі дослідники переконані, що кофеїн, який є найбільш дослідженим активним компонентом цих напоїв, має доволі негативний вплив на серцево-судинну систему: підвищуються рівні реніну у плазмі, звужуються периферичні судини, підвищується артеріальний тиск, порушується серцевий ритм. Але з іншого боку, є доведений позитивний вплив регулярного вживання кофеїну на зниження ризику розвитку діабету і функцію ендотелію, повідомляє «Живи активно!».

Щоб дослідити роль кофеїну детальніше, було проведено аналіз даних 6,508 учасників Багатонаціонального дослідження атеросклерозу (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, MESA). В рамках цього 11-річного дослідження виявляли, чи існує прямий зв’язок між вживанням чаю та кави і концентрацією кальцію у коронарних артеріях. Як правило, коронарні артерії не містять кальцію. Накопичення кальцію може звузити артерії серця і призвести до серцевого нападу.

Отримані результати були дуже цікавими: виявилось, що регулярне вживання чаю навпаки сприяє зменшенню кількості кальцію в коронарних артеріях, а отже — зменшенню частоти серцево-судинних подій.

Ці результати підтримують рекомендації Американської асоціації серця щодо регулярного вживання чаю як невід’ємної частини здорового харчування сучасної людини.

Що стосується кави, то її регулярне вживання дійсно було пов’язане зі збільшенням числа серцево-судинних подій. Але не дивлячись на це, прямого зв’язку між регулярним вживанням кофеїну та збільшенням концентрації кальцію в коронарних артеріях не було виявлено. Це означає, що регулярне вживання кави є в цілому безпечним. Найголовніше — у всьому дотримуватись золотого правила помірності.

фото: з відкритих джерел