Червоний хрест попався на продажу гумдопомоги

Після гучних викриттів Червоного Хреста, в тому що вони торгують гуманітаркою – представники громадськості провели внутрішній аудит. Перевірка визнала факти корупції. «Подробиці» з’ясували, чому мовчать правоохоронні органи і в чому ще підозрюють Червоний Хрест.

Зубна паста за 10 гривень, шоколадка за 8, пара взуття – за 30. І ще багато чого, від продуктів харчування і косметики до медичного обладнання. Весь цей асортимент могла би запропонувати покупцеві не комерційна організація, а товариство Червоного Хреста у Києві.

Бити на сполох почали волонтери, адже тони гуманітарної допомоги, яку пожертвували організації для найбідніших – працівники Червоного Хреста – продавали. Створили навіть прейскуранти – розповідає уже колишній волонтер товариства.

«Вони реалізують це в офісі, в Київській міській організації, в них є в кожному районі магазини, якими володіють колишні очільники Червоного Хреста і які безпосередньо торгують всім. Один транш “Проктл енд гембл” по якому ми маємо документи – це півтора мільйона гривень за місяць. Тобто всі ці кошти вони нікуди не йдуть, вони залишаються в кишенях тих людей, які їх реалізують», – говорить Анна Бардиляк, колишній волонтер товариства Червоного Хреста Києва.

Анну, як і інших волонтерів, котрі розсекретили схеми реалізації гуманітарної допомоги, просто вигнали – мовляв, порушують кодекс поведінки волонтера. Але скандал не вщух. Більшість відео прихованих камер та розслідувань свідчать про корупцію.

Та поки міністерство охорони здоров’я і правоохоронці мовчать – у Товаристві ініціювали внутрішню перевірку. Там усе пояснюють організаційними недоліками, над якими обіцяють працювати.

«В кожному колективі – маленькому чи великому, єсть якісь недоліки. Ідеальних людей не буває. Було проведено засідання товариства Червоного Хреста, розроблений план перевірок всіх організацій. Будуть винуваті – значить понесуть відповідні вказівки, догану чи інші якісь питання», – говорить Іван Усиченко, президент товариства Червоного хреста України.

Внутрішній аудит триватиме ще тиждень. Голову Київської міської організації Товариства Червоного Хреста звільнили – за власним бажанням.

Свої заяви за власним бажанням написали і керівники Солом’янської та Печерської районних організацій. Ще кілька керівників відбулися доганами. З приводу розміру збитків та самих винуватців інциденту жодних документів немає.

«Працівники Червоного Хреста з одного району прийшли перевіряти організацію іншого району і так вони перевірили самі себе всі, нібито якісь порушення виявили. Тобто нікуди матеріали не передавалися, ніякої відповідальності не було після їхніх перевірок», – говорить Дмитро Кузін, юридичний радник Transparency International Ukraine.

В організації Трансперенсі Інтернешнл, яка займається розслідуванням корупційних схем, ще багато запитань: на що, наприклад, витрачають близько 90 мільйонів гривень на рік. Саме стільки виділяє МОЗ на патронажну службу суспільства.

А також – чому Червоний Хрест не співпрацює із соціальними установами, у яких вони фактично повинні отримувати списки людей, котрі потребують допомоги.

Залишити відповідь