Чим корисна та шкідлива для здоров’я ожина
Як чорниця і журавлина, ожина містить велику кількість антиоксидантів. Ягода допомагає зміцнити нервову систему, та протистояти стресам. Ожина насичена мінеральними речовинами, в ній є мідь, марганець, магній, калій, кальцій. Регулярне вживання ягід ожини позитивно впливає на імунітет. Проте такий вид ягід може бути не лише корисним для здоров’я та самопочуття людини, а й шкідливим. Тому варто знати деякі протипоказання до вживання цієї ягоди. Пише Здоров’я 24.
Чим корисна ожина
На противагу ще одному виду ягід – малині, в ожині вітамінів групи Р міститься значно більше. Вона багата не тільки дуже важливими для організму людини пектиновими речовинами і біофлавоноїдами (рослинними сполуками), а й органічними кислотами – лимонною, винною, саліциловою, яблучною.
Крім вітамінів групи Р, ожина ще містить вітаміни А, В1, В2, Е, С і РР, а також залізо і дубильні речовини. Ожина насичена великою кількістю мінеральних речовин, таких як мідь, марганець, магній, калій, кальцій.
Шкода ожини
Проте варто пам’ятати, що ожина досить ніжна ягода. Вона не має спеціальних протипоказань, однак у деяких людей вживання ожини викликає алергічну реакцію. Симптоми можуть з’явитися як через кілька хвилин, так і через кілька діб після прийому, і виражаються через нудоту і набряк слизових.
Ягоди ожини не рекомендується їсти при захворюваннях шлунка і тонкого кишечника.Обережно слід вживати людям з низьким тиском — ласувати ягодою можна лише в помірних кількостях.
Купуючи ожину, важливо знати, що мити її слід безпосередньо перед вживанням, а до цього краще зберігати свіжою в холодильнику не більше семи днів.
Фото: Pixabay