Чому восени корисно вживати буряк?

Звичайни буряк містить вітаміни, залізо та антиоксиданти, дарує відчуття енергії та зміцнює імунітет. Серед інших важливих плюсів від вживання буряка – оздоровлення печінки, нормалізація тиску. Пише zdorovia.com.ua.

Захищає клітини від пошкоджень. Бетанін, червоний рослинний пігмент буряків, володіє сильним антиоксидантною і антиканцерогенну дією.Він захищає клітини організму від пошкодження і тим самим запобігає запальним процесам в організмі. Бетанін також стимулює роботу печінки, допомагаючи їй виводити токсини.

Зміцнює імунну систему. Вживання буряка, завдяки його антиоксиданту бетаніну, підсилює захист організму від інфекцій. Цей ефект додатково підтримується іншими цінними речовинами в буряках, такими як вітамін С, цинк і селен. Схильним до простуди людям корисно їсти буряк.

Нормалізує кров’яний тиск. Корисні речовини буряка запобігають відкладення в кровоносних судинах, знижують рівень артеріального тиску і амінокислоти гомоцистеїну (високий рівень гомоцистеїну в крові пов’язаний зі звуженням або блокуванням артерій, розвитком атеросклерозу). Також позитивно впливає на кровообіг: такий вплив забезпечується комплексом заліза, вітамінів групи В і фолієвої кислоти. Тим, хто страждає від анемії, слід регулярно їсти буряк.

Покращує роботу мозку і працездатність. Вживання буряка допомагає збільшувати продуктивність як розумової, так і фізичної праці. Нітрати, що містяться в буряку, перетворюються в оксид азоту в організмі, при цьому розширюються кровоносні судини, транспортується більше кисню і, таким чином, поліпшується здатність концентруватися. У свою чергу мінерали буряка, калій і магній, дуже корисні для зміцнення м’язів.

Допомагає худнути. Регулярне вживання буряка може сприяти втраті ваги. Це відбувається головним чином через високий вміст води, рослинного білка і клітковини в овочі: вони підтримує постійний рівень цукру в крові і продовжують ситість.

Крім того, спалювання жиру посилюється за рахунок дії бурякових нітратів, які збільшують споживання енергії в м’язових клітинах.