Чому заяви про викрадене авто виявляються хибними

За словами поліцейських, викрадачі автівок весь час покращують свої «навички» та обирають ті машини, які легко розібрати на запчас­тини.

Але часом самі власники авто просто гублять свою техніку й одразу телефонують до правоохоронців, аби ті допомогли знайти її на парковці біля торговельного центру чи у сусідньому дворі.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Торік найпопулярнішими марками авто серед викрадачів в області були: ВАЗ, Daewoo, Honda, Mazda, Chevrolet. Цьогоріч лідерами є ВАЗ, Mercedes, Ford, Volkswagen та Skoda. «Це пояснюється тим, що такі автомобілі легше відкрити та можна швидше збути – частина машини іде на запчастини, інша – на часткову утилізацію, тобто металобрухт.

Найпоширеніший метод «відкриття» авто – зчитування радіохвиль, коли власник його закриває», – говорить заступниця начальника відділу зв’язків з громадськістю УПП в області Алла Малиновська-Поправка. Від початку року до серпня у 2019 році на лінію «102» надійшло 542 звернення щодо викрадення авто, у 2020-му – 1300, а у 2021-му – 1723 виклики. Однак не всі вони стосуються безпосередньо крадіжки.

«Переважна більшість є хибними, тому що часто авто водія евакуюють за неправильну парковку, інколи власники самі забувають, де залишили машину, і починають шукати її, телефонуючи на лінію «102», – пояснює Алла Малиновська-Поправка. За її словами, отримуючи виклик про викрадення авто, поліцейські негайно перевіряють, чи не відвезли машину на штрафмайданчик за неправильне паркування. Якщо ні – екіпаж починає відпрацьовувати прилеглу до місця злочину територію, авто потрапляє в орієнтування і по області починає діяти план «Перехват».

«Викрадені автомобілі намагаються вивезти за територію області, і тому чим раніше поліцейські отримують орієнтування – тим краще. Тобто чим швидше власник побачить, що авто немає і заявить у поліцію – тим більше шансів його знайти», – запевняє Алла Малиновська­Поправка.

Вона радить не залишати цінні речі в машині, аби не провокувати крадіїв; завжди забирати із собою техпаспорт. Краще ставити авто на парковках з охороною, а якщо такої поруч немає – то на ділянці, яка буде добре освітлюватись та проглядатись темної пори доби.

Тамара Бєлкіна
фото: з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!