Цього дня 1897 року у Катеринославі відбувся перший сеанс «сінематографа»

Брати Люм’єр  Огюст і Луї відомі на весь світ завдяки винаходу кінематографа і постановки перших в історії фільмів. Власне винахідником кінематографа (назва також належить братам Люм’єр) був Луї, власник невеликого заводу, але Огюст допомагав йому і надалі був активним учасником кінозйомок. Перший кіносеанс відбувся 28 грудня 1895 року у Парижі в Гран-кафе на Бульвар-де-Капюсін.

За 1895-1896 роки вони зняли близько 50 коротких стрічок на різні теми. Брати Люм’єр є винахідниками багатьох прийомів кінозйомки, що нині стали класикою.

Знімали картини, які є аналогами сучасного документального кіно («Прибуття потяга на вокзал Ла Сьота», «Вихід робітників із заводу Люм’єр»), комедії («Политий поливальщик»), ігрові і навіть поетичні картини («Купання Діани»). Кіносеанси проходили під акомпанемент піаніно або саксофона. Винахід швидко розповсюджувався у Франції та Європі.

Прийшло це нове явище і на територію України. Уже 11 липня 1896 року почалась демонстрація сінематографа в Олександрівському парку в Одесі.  А 18 березня 1897 року він завітав і до Катеринослава. Мешканці міста аплодували сінематографу з великим ентузіазмом, зал весь час був заповнений.

Зазначимо, що для показу необхідно було отримати дозвіл від поліції, дозвіл на вмикання електричного струму, забезпечити анонси в міській пресі, розклеїти плакати. Демонстрування фільмів відбувалося в місцевостях, які заздалегідь погоджувалися надати свої приміщення. Це могли бути публічні аудиторії, місцеві театри, імпровізовані зали, кафешантани, ярмаркові балагани і навіть приватні покази в оселях заможних людей.

У маленьких залах, де демонструвались кіносеанси, замість електрики використовували частіше ефірно-кисневе освітлення. Зображення від цього постійно миготіло, іноді зали надовго занурювались у темряву. Але глядач з інтересом сприймав нове незвичайне видовище.

Залишити відповідь