Дніпропетровське управління Офісу великих платників податків ДФС інформує

Протягом січня-березня 2018 року платники, які перебувають на обліку в Дніпропетровському управлінні Офісу великих платників податків ДФС, перерахували до бюджетів усіх рівнів 8240,3 млн грн. До державного бюджету надійшло 7361,2 млн грн. Це перевищило показник надходжень до державного бюджету попереднього року на 4067,0 млн грн або на 97,5 відсотків. До місцевих бюджетів надходження склали 879,2 млн грн. По надходженнях до місцевих бюджетів забезпечено зростання проти січня-березня минулого року на загальну суму 311,0 млн. гривень. Про це повідомив начальник Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС Кирило Коренюк.

За його словами: «Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачено 1972,3 млн грн. Збільшення в порівнянні з січнем-березнем минулого року на 435,0 млн грн або на 28,3 відсотків. Податку на додану вартість надійшло у сумі 3142,9 млн грн, що на 1456,4 млн грн або на 86,4 відсотки перевищило показники січня-березня попереднього року. Крім цього, сплата податку на прибуток до зведеного бюджету у звітному періоді становить 3809,3 млн грн. Зростання сплати досягнуто на загальну суму 2392,0 млн грн».

Як не потрапити в подвійну халепу?

 

Виконання рішення апеляційного суду підлягає негайному виконанню з моменту його проголошення. Це встановлено положенням п.5 ст. 254, п. 2 ст. 257 Кодексу адміністративного судочинства.

Але не завжди платники звертають увагу на терміни виконання Постанови або Ухвали суду апеляційної інстанції. Залишення платниками поза увагою приписів законодавства призводять до додаткових штрафів. Відповідно до положень п. 57.3 ст. 57 Податкового Кодексу України «у разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов’язання платник податків зобов’язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.»

Так, одним з державних підприємств було оскаржено в судовому порядку донараховані плановою перевіркою суми штрафів у розмірі 365,4 тис грн за неповне включення до звіту інформації про контрольовані операції. Суд не задовольнив апеляційну скаргу підприємства, підтримавши  позицію Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС щодо правомірного донарахування штрафу. Це була перша неприємність для підприємства, коли за невиконання податкового законодавства воно розпрощалося з грошима. Нарешті штраф було погашено. Але несвоєчасно – з порушенням 10 денного терміна, встановленого п. 57.3 ст. 57 ПКУ. А це вже друга прикрість-штраф, передбачений  п. 126.1 ст.126 ПКУ, яким встановлено, що «у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання…протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу». За це порушення підприємству знову було донараховано штраф у розмірі 20 відсотків (73,1 тис грн.) від суми грошового зобов’язання, не сплаченого в строк. ДФС своїм рішенням підтримано Дніпропетровське Управління Офісу.

Крім того, звертаємо увагу, що згідно п.129.1.1. ст.129 ПКУ при нарахуванні суми грошового зобов’язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, – починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов’язання, визначеного цим Кодексом (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження),

Тому, звертаємо увагу шановних великих платників податків! Щоб не потрапити на великі гроші у вигляді штрафів, перш за все необхідно безумовно дотримуватись вимог податкового законодавства, а по-друге – оспорювати донараховані суми як в адміністративному, так і в апеляційному порядку доцільно після їх сплати. У разі доведення власної позиції – і гроші залишаться за підприємством, і ризику попасти в подвійну халепу не буде!