Дніпрян запрошують побачити унікальні писанки (фото)

У Будинку мистецтв у Дніпрі відкрилась традиційна виставка, присвячена святу Великодня – «Атрибути великодніх свят». Як розповіли «Вістям» у  Будинку мистецтв,  тут свої роботи показують майстри з Дніпра, Новомосковська, Кам’янського, Києва. Всього продемонструють близько 600 творчих робіт 52 майстрів

унікальні писанки

унікальні писанки

унікальні писанки

унікальні писанки

унікальні писанки

До уваги глядачів тут плетені кошики і корзинки, вишиті серветки та рушники, фігури пташок із ниток і соломи, витинанки, петриківський розпис та вироби з глини, традиційний український народний одяг. Але який Великдень без традиційних писанок? Тут вони на курячих, гусячих, страусиних яйцях, дряпанки і шкрябанки, мальованки, сучасні декоровані яйця.

«У нас представлені усі типи великодніх яєць. Існує чотири види розписаних яєць — крапанка, дряпанка, крашанка та писанка. Кожен із цих видів має свою систему розпису. Найпростішою є технологія виготовлення крашанки. З відомих орнаментів, популярних на Дніпропетровщині, можна назвати дерева, квіти, листя, грабельки, вітрячки, дубове листя, часто з жолудями. Часом зустрічаються тюльпани і гвоздики. Подекуди тут можна помітити запозиченні в галичан мотиви, однак з додаванням місцевого колориту. Також зображали рослинні символи на чорному, темно-вишневому, червоному, а подекуди і зеленому тлі. Майстри проводять тут зустрічі, де вчать усіх бажаючих мистецтву писанкарства», – розповідає директор Будинку мистецтв Валентина Слобода.

Відвідувачі різного віку цікавляться експонатами. На тлі вишиванок, плетених брилів та ляльок-мотанок тут сяють барвами великодня яєчка усіх форм та розмірів. Є навіть страусині!

унікальні писанки

Зараз традиції органічно поєднуються з модними тенденціями. Писанки прикрашають камінням, яскравими кольорами. Використовують чорно-білі поєднання. Також на писанках зображають портрети відомих людей, мультиплікаційні персонажі. Наприклад, кольорові яйця з блискітками на Паску додають до вашого столу мистетського тону. Але, як наголошують священнослужителі, не потрібно купувати спеціальні наліпки з клейонки, які імітують писанки. Адже таке прикрашання яєць зводить нанівець всю ідею виготовлення писанок. Бо написання писанок – це один із різновидів духовної пожертви Богові. Тому виготовляти писанки краще власноруч, залучивши до цього дійства дітей, онуків. Адже розписана певним орнаментом писанка є символом Христового Воскресіння і вважається оберегом. Її ставлять на святковий стіл та дарують на щастя рідним, бажаючи благ і гараздів.

унікальні писанки

«Я працюю з класичними крашанками. Особливо мені імпонують геометричні візерунки. Наприклад, для нашого регіону характерною є катеринославська зірка. Це орнамент-оберег! Взагалі, будь-яка писанка має символічне і сакральне значення. Вона всмоктує в себе енергетику. Тому можна створити писанку навіть… з сирого яйця! І воно не зіпсується і буде зберігатися багато років. Деяким моїм «сирим» роботам по п’ять років»,  – розповідає майстер народної творчості Ірина Пяшинцева.

унікальні писанки

унікальні писанки

унікальні писанки

унікальні писанки

Ірина Пяшинцева в дитинстві створювала писанки з бабусею. А потім це мистецтво стало для неї професією – ніби воно закладене на генетичному рівні. Вона розмальовує курячі та страусині яйця вже шість років, а кількість її робіт можна рахувати сотнями. Майстриня розповіла, що зараз використовують професійні фарби американського виробництва – вони швидко сохнуть і не вигорають. А от природні фарбники використовують тільки для тих писанок, які потім будуть на вашому столі. Тобто, їх можна буде з’їсти.

«Якщо ви створили писанку, а потім вона з якихось причин розбилась чи тріснула – засмучуватися зовсім не варто! Це означає, що вона виконала своє призначення, забрала на себе щось дуже погане, захистивши вас! Залишки такої писанки треба обов’язково закопати в землю», – додає вона.

унікальні писанки

Пенсіонерка з Дніпра Людмила Таран прийшла на майстер-клас вперше, але в неї одразу ж «народилась» чудова писанка – червона з зеленим листям дубу.

«Дуб – це символ здоров’я та довголіття. А це те, що особливо потрібно усім, хто в такому «ніжному» віці як я! Мені дуже сподобалось робити писанку під таким майстерним керівництвом. Це взагалі дуже духовне та важливе заняття. Аде добро ми повинні робити та примножувати, особливо в Чистий четвер», – розповідає Людмила Таран.

унікальні писанки

унікальні писанки

Писанку за всіх часів дарували на знак перемир’я, побажання здоров’я, краси, сили, врожаю. Застосовували як запобіжний засіб від стихійного лиха, пожежі, грому, для лікування різних хвороб, від переляку, наговору. Писанку качали по зелу й закопували в землю на ниві, щоб хліб колосився і не пропав. Їх підкладали під вулик, щоб роїлися бджоли. Це барвисте яєчко несе в собі певний емоційний код – ви можете зізнатися у коханні, нагадати про вірну дружбу чи просто побажати всього найкращого. Головне – робити це з чистим серцем.

унікальні писанки

Виставка працюватиме з 13 квітня до 17 травня з 10:00 до 18:00, крім суботи та неділі, у Дніпровському будинку мистецтв. Кожен бажаючий може відвідати захід безкоштовно.

Дарина Сухоніс