Фестиваль борщу та конкурс короваїв: на Дніпропетровщині святкували День села (Фото)

Уже другий рік поспіль у селі Покровське Нікопольського району відзначають ювілейні дати. Торік тут святкували 100-річний ювілей Покровської сільської ради. Цьогоріч саме на велике свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня, Покровське відзначило 285-ту річницю свого заснування.

Затишне і квітуче

Дата серйозна та поважна, свідчить про те, що село має велику, насичену подіями давнини історію. Недарма ця історія привертає увагу людей із різних куточків світу. У Покровське приїжджають громадяни Канади, Франції, Італії, Німеччини, Польщі, Білорусі та інших країн, вони знайомляться з давньою культурною спадщиною краю. Людей приваблюють чисте повітря, вода, мальовничі краєвиди та дбайливо збережені історичні пам’ятники.

Сьогодні Покров­ське – одне з найкращих та найсучасніших сіл Нікопольського району. Взірець дбайливої краси та затишного, квітучого місця із відремонтованими дорогами, оновленими будинком сільської ради, будинком культури, стадіоном та іншими об’єктами. Саме Покровська сільрада – одна з найбільших у Нікопольському районі, нараховує майже 5 тисяч мешканців. До її складу входять Покровське, Капулівка, Катеринівка, Красне, Набережне і Шахтар. Головою сільської ради вже упродовж 17 років є Микола Вікторович Хнюкало. Саме за часи його правління тут  відбулося чимало оновлень.

Власними зусиллями

Торік у Покровському закінчили реконструкцію водоводу на двох вулицях, замінивши старі труби на нові, пластикові. У цент­рі села з’явилася нова поліцейська станція, яка працює цілодобово і має на оснащенні патрульний автомобіль Daewoo. Повністю було оновлено і стадіон із сучасним футбольним полем, яке нині збирає на різні матчі сотні місцевих прихильників цього виду спорту. При сільраді відкрилась спортивна школа, де
80 дітей займаються великим тенісом, а більш як 100 хлопчиків і дівчаток різного віку навчаються грати в футбол.

У сільраді значну увагу приділяють ремонту доріг,  щороку  оновлюють старі, які потребують осучаснення, шляхи. Також лагодять ті з них, які пролягають до Покровського. Будують і автобусні зупинки, кожна з яких закріплена за окремим підприємством, щоб підтримувати її охайність, висаджувати та поливати тут квіти. Голова сільради Микола Хнюкало гордо зазначає, що всі ці оновлення та ремонти виконуються винятково коштами Покровської сільської ради.

Фестиваль борщу

День святкування 285-ї річниці села Покровське припав на свято Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва. Урочисті заходи розпочалися із самого ранку різними спортивними змаганнями. Далі відбулось урочисте відкриття нового великого парку відпочинку, який носитиме ім’я видатного діяча, останнього отамана Війська Запорізького Петра Калнишевського. На вході в парк збудовано високу різьблену арку, виконану в формі підкови із написом «Парк Калнишевського». Відкрили парк, перерізавши стрічку, голова Покров­ської сільської ради Микола Хнюкало і депутат Дніпропетров­ської обласної ради Володимир Євтушенко. Це буде чудове місце відпочинку для всіх мешканців села, якому може позаздрити будь-яке місто області. Він – сучасний, має різні зони, тут висаджено багато молодих дерев, які згодом розростуться і нададуть пишну зелену красу паркові. Передбачені й клумби із квітів, красиві лавки, урни для сміття, а уздовж алеї – сучасні ліхтарі. Крім того, є у парку і «дерево кохання», на яке подружжя вішатиме замок на знак вірності та міцності своїх стосунків. А ще тут установлена ажурна лавка з двома серцями для закоханих. У всьому відчувається, що дане місце відпочинку створювалось із великою любов’ю та сучасним смаком.

На свій день народження Покровське демонструвало найкраще, що має справжнє українське село. Одним із головних дійств був фестиваль покровського борщу з пампушками. Цією українською стравою пригощали всіх бажаючих. Різні підрозділи сільської ради готували кулінарний витвір. Журі, до складу якого ввійшли сільський голова Микола Хнюкало, депутат обласної ради Володимир Євтушенко, заступник голови Нікопольської районної адміністрації Геннадій Зимін, прискіп­ливо і водночас із добрим гумором оцінювали, як музично-віршовану презентацію, так і сам смак українського борщу. Усі презентації були цікавими і вишуканими, а кожен борщ – по-своєму неповторним та смачним.

Крім борщу, для мешканців села і гостей на святковому ярмарку проводили конкурс короваїв, які були випечені зі справжнім художнім та мистецьким витвором. Пригощали тут шашликами, пловом, пиріжками з різною начинкою, а справжню козацьку кашу – куліш – роздавали усім бажаючим безкоштовно. Ніхто цього дня не залишився голодним, адже вміють у Покровському зустрічати і пригощати.

Справжньою родзинкою свята стали тематично облаштовані фотозони «Покровському-285». До цих мальовничих куточків вишиковувались цілі черги бажаючих закарбувати на фото себе, родину, друзів. Привертали увагу присутніх конкурси дитячого малюнка «Моє рідне село Покровське» і «Покровський віночок».

На центральній площі на великій сцені виступали вокальні та танцювальні колективи. Свою творчу майстерність демонстрували колективи «Гравітація», «Юність Дніпра», «Starband», «Дети фристайла». Завершилося дійство великим вогняним шоу та дискотекою.

Хотілося б висловити велику подяку мешканцям Покровського, а зокрема керівництву Покровської сільської ради за історичну пам’ять, яку вони зберігають у своєму селі й на подвигах українських героїв минулого виховують молодь. Звичайно, йдеться про легендарного останнього кошового отамана Петра Калнишевського, ім’я якого тепер носитиме новий чудовий парк Покровського.

Юлія Білик