Ірина Грицай: Гендерне квотування для політичних партій має стати обов’язковим

Вперше на місцевих виборах 2015 року в Україні запрацювала система гендерного квотування для партійних списків кандидатів, але неоднозначність українського законодавства дала партіям можливість ігнорувати цю вимогу. Про це заявила голова жіночого крила «Солідарність» – Блок Петра Порошенка» в Дніпропетровській області Ірина Грицай під час публічного обговорення стану розслідування та притягнення до відповідальності за злочини проти виборчих прав громадян, вчинених протягом місцевих виборів 2015 року.

14999983_379996452343840_1063123628397280892_o

«Україна обрала європейський вектор розвитку, а розвинуті країни з високим рівнем демократії характеризуються рівноправною участю жінок та чоловіків у прийнятті рішень як на місцевому так і на державному рівні. Вперше на законодавчому рівні в ЗУ “Про місцеві вибори” вводяться гендерні квоти. Але існує роз’яснення ЦВК 362, щодо застосування деяких положень ЗУ ‘’Про місцеві вибори”, у якому фактично було зазначено про необов’язковість 30% гендерної квоти», – зазначила Ірина Грицай під час дискусії, котру організувала Громадянська мережа «Опора» у Дніпрі.

Поширеним порушення передвиборчої кампанії залишається підкуп виборців – надання виборцям товарів, майна та послуг на безоплатній основі або на пільгових умовах. «На мій погляд, тут наявні декілька причин. Перша причина – низький рівень політичної культури, друга – прогалини у законодавстві і третя – економічна складова в нашій країні», – прокоментувала проблему Ірина Грицай.

Нагадаємо, що 10 листопада Громадянська мережа «Опора» презентувала проміжні результати моніторингу досудових розслідувань виборчих злочинів, які чергувалися на чергових місцевих виборах 2015 року. За даними «Опори», отриманими протягом липня-жовтня 2016 р., на чергових місцевих виборах в Україні було розпочато 422 кримінальних провадження за статтями 157-160 Кримінального кодексу України. За думкою організаторів, спільно з правоохоронцями та громадськими діячами необхідно обговорювати проблеми, аби максимально запобігти подібному у майбутньому.

Залишити відповідь