Лептоспіроз у Дніпрі: як закінчилась скандальна історія з тілом хворої собаки

Нещодавно Дніпро сколихнула новина – в одній з клінік міста майже місяць знаходиться труп тварини з підтвердженим діагнозом лептоспіроз (попередньо господар собаки привіз його на евтаназію через смертельне захворювання). Згідно із законодавством України, зберігання, транспортування й утилізація трупів, заражених особливо небезпечними інфекціями, проводиться виключно підприємствами, що мають на це ліцензії під контролем Госпродпотребслужби. У Дніпрі такою організацією є КП «Зооконтроль». Труп тварини з таким діагнозом можна тільки спалити, поховання в землю призведе до поширення інфекції, смертність від якої людини становить 50%

Але на прохання клініки ніхто не реагував. Замість конструктивних дій і моментальної реакції на ситуацію – бюрократична тяганина. Через 3 тижні  після звернення в державну ветеринарну службу міста до клініки прийшов висновок, що «треба розібратися».

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Четверта влада

Клініка стверджувала, що вони б раді вирішити проблему самостійно, але не мають на це права за законом. Також не менш тривожно, що це був другий випадок (перший був у жовтні 2016 року, тоді все вирішили за законом – труп був спалений за усіма нормами у Харкові).

Допомогли вирішити ситуацію журналісти – колосальний розголос у пресі та на телебаченні прискорив усі бюрократичні процеси. І врешті, тіло вивезли.

Висновки Держпродспоживслужби

«09.01.2018 року Дніпропетровська регіональна державну лабораторія ветеринарної медицини при проведенні аналізу сироватки крові собаки, направленої ветеринарною клінікою «На рабочей» (ФОП Кацюк І.А.), встановила позитивний результат дослідження патологічного (біологічного) матеріалу на лептоспіроз (№ 000025п.м./18 від 09.01.2018р.). Даний зразок сироватки крові був відібраний 07.01.2018 фахівцями ветеринарної клініки ФОП Кацюк І.А., до якої для надання послуг 07.01.2018 звернувся громадянин із хворою собакою Марсі (запис в електронній базі про амбулаторний прийом № 740 від 07 січня 2018 р.). У той же день державна лабораторія проінформувала фахівців Держпродспоживслужби у м.Дніпро, які склали план заходів щодо недопущення поширення лептоспірозу в Чечелівському районі та невідкладно почали його реалізовувати»,-  ось так офіційно коментують ситуацію у службі.

Утилізували на березі Чорного моря

Як повідомляють у прес-службі Держпродспоживслужби врешті тіло собаки було вилучено з клініки і  вивезено на утилізацію до ПП «Центр екологічної безпеки» у місті Одеса. Було заключено договір між Дніпровською міською державною лікарнею ветеринарної медицини та ТОВ «Муніципальна екологічна компанія» № 1/18 від 06.02.2018р. щодо організації вивозу та знешкодження відходів ветеринарної практики до вищезазначеного одеського підприємства.

Підготувала Мирослава Борхес

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!