Лікарі розповіли про користь сала

Наука останнім часом все частіше перевертає звичні уявлення про “шкідливі” і “корисні” продукти. Як черговий приклад наведемо сало, яке багато хто з нас обожнює.

Його склад скрупульозно вивчили фахівці Мюнхенського університету, про це пише Жіночий Світ.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

З’ясувалося, що сало містить арахідонову кислоту, яка входить до складу життєво необхідного вітаміну F. Арахідонова кислота входить до складу клітинних мембран, стимулює серцевий м’яз. Кислоти, що містяться в салі, мають жовчогінну дію і сприяють утворенню в печінці «хорошого» холестерину і розщепленню «поганого». У салі також міститься мононенасичена олеїнова кислота, яка захищає печінку і нирки від продуктів окислення, до того ж вона перешкоджає розвитку атеросклерозу. Набір корисних властивостей сала дозволив німецьким вченим віднести цей продукт до благотворних тваринних жирів. Вони навіть порадили включати шматочок сала щодня в раціон серцевих хворих.

Токсикологи з Вищої медичної школи Торонто теж вивчили мікробіологічний склад сала і встановили, що воно сприяє виведенню з організму отруйних речовин, зокрема радіонуклідів.

Корисність цього продукту, проте, не означає, що його треба навертати кілограмами. У салі багато солі і калорій. У ста грамах сала від 680 до 780 ккал (залежить від породи свиней). Тому вчені радять обходитися 30-грамовим шматочком.

Зрозуміло, виникають питання: як і з чим краще їсти сало? Дієтологи радять віддавати перевагу солоному салу, копченим – захоплюватися не варто. При копченні всіх продуктів, не тільки сала, утворюються шкідливі сполуки – феноли. Вони є канцерогенами. Смажити сало не рекомендується – в процесі смаження воно окислюється і перетворюється в тригліцериди, які шкідливі для печінки. Сало також не варто поєднувати з картоплею (крохмаль уповільнює переварювання жирів). Не рекомендується його вживати і з білим хлібом (вуглеводи додадуть калорій). За словами фахівців, найкраще їсти сало з житнім хлібом з борошна грубого помелу, а також з овочами і квашеною капустою.

фото: з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!