Медики розповіли, чим може бути небезпечна постійна спрага

Головним симптомом діабету 2 типу є високий рівень глюкози в крові, який можна визначити за допомогою аналізу крові. Однак люди, в яких діабет не діагностовано, такі аналізи зазвичай не проводять, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Втім, існують і інші симптоми, для яких аналізи не потрібні. Одним з них є постійне відчуття спраги. Це зветься полідипсією. Таку спрагу неможливо втамувати за допомогою склянки води. Насправді, ви можете пити скільки завгодно, спрага нікуди не подінеться.

Аномальна спрага – одна з трьох найпоширеніших ознак діабету 2 типу. Інші дві – поліурія та поліфагія. Поліурія – це часта потреба у сечовипусканні, вона часто поєднується з аномальною спрагою.

Чому ж так трапляється? Коли рівень цукру у крові зростає, нирки працюють інтенсивніше, щоб вивести надлишок глюкози з організму. Тому людині доводиться відвідувати вбиральню частіше, ніж звичайно. Іноді в діабетиків виділяється до 5 л сечі на день. В той же час, сечовий міхур може вміщувати до 500 мл рідини. Британська NHS рекомендує здоровим людям відвідувати туалет кожні 3-4 години. Оскільки людині потрібно отримувати приблизно 2 л рідини на день, цього достатньо.

Поліфагія – це відчуття сильного голоду, яке виникає через те, що клітини не можуть засвоювати цукор та отримувати з нього енергію. При цьому діабетик не може втамувати голод, споживаючи їжу. Це просто підніме рівень цукру в крові ще більше.

Якщо ви помітили у себе ці симптоми, негайно зверніться до лікаря. Також ознаками діабету є стомлюваність, запаморочення, погіршення зору та повільне загоєння ран.