На Дніпропетровщині Будинок творчості став учасником особливого проєкта (фото)

Тематичні публікації, присвячені Міжнародному дню людей з обмеженими можливостями, який щороку відзначають 3 грудня, розмістили навчальні заклади Покрова, закликавши усіх підтримувати та допомагати тим, хто цього потребує. Про це повідомляє пресслужба Покровської міської ради.

А Будинок творчості дітей та юнацтва Покрова став учасником особливого проєкту. На своїй офіційній сторінці у “Фейсбук” заклад презентував віртуальну галерею “Можливості обмежені, а здібності безмежні”. ЇЇ героями стали унікальні люди, котрі попри фізичні вади знайшли у собі сили та досягли успіхів у творчості. Як зазначають у БДТЮ, мета публікацій полягає в тому, аби продемонструвати внутрішню силу особливих українців, які долаючи життєві випробування, змогли розкрити свій творчий потенціал.

Марія Приймаченко

Протягом тижня на сторінці Будинку творчості дітей та юнацтва публікувалися історії тих, хто не здався. Кожна з них є прикладом величі людського духу. Мешканці міста та області отримали змогу побачити фотографії цих людей, відеоролики про їх життя, творчість та філософію. Відкриває галерею історія Марії Приймаченко жительки села  Болотня на Київщині, яка попри перенесений у дитинстві поліомієліт, стала неперевершеним митцем наївного народного стилю (примітивізму).  За своє 89-річне життя  жінка створила понад 650 робіт. Прославила Україну на весь світ.

 Дмитро Дидаренко

Серед героїв віртуальної галереї Дмитро Дидаренко – незрячий харьківський художник, який трагічно втратив зір у 23 роки.

Справжньою гордістю країни є Даша Безкоста, хвора важкою формою церебрального паралічу. Дівчина створює чудові картини, які малює ногами! Її життя – приклад мужності, самовідданості та життєлюбства. Щоб врятувати дворічного хлопчика, якому потрібна була термінова операція, вона продала свої роботи. Операція була успішною. Художниця пообіцяла, від кожної роботи буде намагатися допомагати дітям, які в біді.

Даша Безкоста

Неймовірні картини  малює Уляна Белей, яка створює їх, кладучи пензлик до рота.

Уляна Белей

Прикладом для багатьох є учасник ліквідації аварії на ЧАЕС  Юрій Іванович Пацан. У 1999 він потрапив в автомобільну катастрофу, отримав спинномозкову травму, став інвалідом І групи. А вже з 2000 року розпочав художню практику, загалом створивши понад 800 картин. Його персональні виставки відбулися в Національному музеї Т. Г. Шевченка, Фонді культури України, Будинку Уряду. У 2014 році Іван Пацан отримав звання «Заслужений художник України».

 Юрій Пацан

Детальніше ознайомитися з цими непересічними особистостями можна на сторінці БДТЮ. Своїм прикладом вони довели найголовніше –  “Можливості обмежені, а здібності безмежні”.