На Дніпропетровщині фіксують нові летальні випадки отруєння грибами

У 2016 році в області було зареєстровано 30 випадків отруєння грибами. Люди, які купують гриби в місцях стихійної торгівлі, піддають своє здоров’я і життя реальній небезпеці. Потрібно пам’ятати, що консервованими грибами теж можна отруїтися.

«Якщо в банку потрапив хоча б один отруйний гриб, то біда неминуча. З початку року в області зареєстровано 30 випадків отруєння грибами, серед них 3 випадки у віці до 18 років. Також 3 випадки отруєння закінчилися смертю. У 2015 році летальних випадків не було. Після отруєння грибами лікування і відновлення дуже складне. Можна сказати, що люди залишаються інвалідами на все життя», — зазначив в.о. начальника ГУ Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів у Дніпропетровській області Андрій Кондратьєв під час прес-конференції в ІА «Мост-Днепр».

А «Вісті Придніпров’я» нагадують, що статистика свідчить: найбільше отруєнь відбувається за рахунок пластинчатих грибів. Проте й їстівні гриби можуть виявитися дуже небезпечними.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  • Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Добавить комментарий