На Дніпропетровщині річка заживе новим життям (Фото)

У Магдалинівському районі Дніпропетровської області завершують розчистку річки Заплавка – притоки Орілі. Водну артерію відновлюють вперше в історії. Тепер глибина сягає двох з половиною метрів. Про це повідомляють у прес-службі ДніпроОДА.

Річка Заплавка у Магдалинівському районі – притока Орілі. Десятки років тому водойма замулилась і заросла очеретом.

«Річку я пам’ятаю з дитинства – вона була повноводна, там водилось багато риби. З часом вона перетворилась в болото, заросла очеретом – глибина не доходила й до метра», – пригадав житель села Чернеччина Магдалинівського району Валентин Мурчич.

У 2017 році було розпочато реалізацію проекту з розчистки Заплавки. Нині роботи на фініші – підрядники оновили близько 12 км водойми, повністю очистили дно від мулу, відремонтували дамбу.

«Тепер річка буде жити новим життям! Вона стає повноводною – її глибина сягає до 2,5 метрів, відновилась течія, з’явилась риба, лебеді та дикі качки», – сказав громадський діяч Чернеччини Микола Мурчич.

Незабаром підрядники розчистять останні півтори сотні метрів річки, реконструюють переливні споруди, які підтримуватимуть рівень води. Завершити всі роботи планують вже до кінця року.

У майбутньому планують розчистити й інші притоки Орілі та створити Національний природний парк «Орільський».