На Дніпропетровщині створили Музей народної ляльки

Дитинство – це чарівний світ, символом якого є іграшка. У Красінському КДНЗ «Золота рибка», що в Криворізькому районі, створили міні-музей народної ляльки. Спостерігаючи, як змінюються духовні цінності сучасних батьків, дітей, суспільства, а відтак й іграшки у крамницях (людина-павук, термінатори, зброя), у багатьох із нас виникає думка: найважливіше – прищеплювати малечі любов до української духовної спадщини.

Адже упродовж багатьох століть створювалися й удосконалювалися неповторні зразки декоративно-ужиткового мистецтва, яскравим різновидом якого була іграшка. В кожній українській хаті батьки власноруч майстрували дітям ляльки, дзиги, брязкальця, свистки. Саме тому вихователь Красінського КДНЗ «Золота рибка» Марина Плахтієнко стала ініціатором створення музею народної ляльки.

«Споглядаючи на сучасні іграшки, мені дуже захотілося поринути в минуле разом із дітками, згадати, чим бавилися тогочасні дітлахи, коли всі іграшки виготовлялися руками, – каже вона. – Спочатку я розповіла малечі про іграшки того часу, і помітила в їхніх очах цікавість. Моя історія їм сподобалася, тому на одному із занять художньої праці ми спробували зробити хоча б одну лялечку. Малесенькі рученята моїх вихованців старанно намагалися створити щось особливе,  і, врешті, в нас вийшло!» Першою іграшкою малюків стала  лялька-мотанка, яку згодом називали просто Ляля.

Зацікавилися батьки

Батькам вихователь теж запропонувала вдома створити разом із дітьми свою іграшку – на що спочатку отримала чимало відмовок: «Не вмію»,  «Не можу». Та все ж таки поволі батьки групи «Зірочки» залюбки поринули у світ дитинства. Вони охоче взялися за створення міні-музею народної ляльки. Не обійшлося й без бабусь, які вклали в іграшки любов та ласку. Щасливі й усміхнені, вони радо поповнювали полиці міні-музею своїми виробами. Це були і ляльки-мотанки, ляльки-кубушки (трав`янички), ляльки-круп`янички тощо. А найцікавіше те, що дітки давали їм власні імена. Зараз музей нараховує загалом понад 20 виробів, але щоразу батьки приносять щось нове, цікавіше. Задоволена й малеча. Діти залюбки граються власноруч виготовленими іграшками, неабияк обережно з ними поводяться, а також із гордістю демонструють міні-музей усім гостям дитячого садка та розповідають про те, як створили свої маленькі шедеври. Марина Плахтієнко сподівається, що наступного року, коли вони підростуть, то зроблять ще більше іграшок, які поповнять їхню музейну колекцію. На її думку, народна лялька дає дитині те, чого не в змозі дати іграшка сучасна. А існуючи поруч, вони доповнюють одна одну, викликаючи в малюків жагу до нового, одвічного, рідного, традиційного.

Музей ляльки

Автор – Людмила Русанова

Фото – Марини Плахтієнко

Залишити відповідь