На Дніпропетровщині вакцинують від смертельних інфекцій

Дніпропетровщина на 100% забезпечена безкоштовними вакцинами, які необхідно робити дітям за календарем щеплень. Вони – від 10 смертельно небезпечних інфекцій. Про це під час прес-конференції в облдержадміністрації повідомила керівник обласного центру здоров’я Алла Толчинська.

«Ми вакцинуємо від смертельно небезпечних інфекцій – гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, коклюшу, – розповіла Алла Толчинська. – Дуже важливо дотримуватися термінів, зазначених в календарі щеплень, щоб сформувався правильний імунітет».

Нині на Дніпропетровщині один з найвищих показників в Україні з кількості вакцинованих. Але цього все одно замало – колективного імунітету немає з жодної небезпечної інфекції.

«Деякі батьки думають: я свою дитину вакцинувати не буду, нехай це роблять інші. Вони не захворіють, тож і мій малий у безпеці. Але це так не працює! Для колективного імунітету необхідно, аби щепленими були 95% людей. А є діти, яким за станом здоров’я вакцинуватися не можна, ті, кому ще не прийшов час щепитися за календарем. Тож від свідомого підходу решти залежить, чи уникнемо ми епідемій», – наголосила керівник обласного центру здоров’я.

Та додала: краще вакцинуватися і вберегтися від важкої хвороби, ніж наражати свою дитину та оточуючих на смертельну небезпеку.

«Ще одна розповсюджена причина відмови батьків від щеплень – міфи, які поширюються в інтернеті та медіа щодо якості вакцин, – розповіла епідеміолог дитячої обласної лікарні Юлія Вербинська. – Нині їх закуповує міжнародна організація ЮНІСЕФ на заводах, сертифікованих всесвітньою організацією охорони здоров’я. Вакцини однаково якісні – і в Індії, і в Кореї, і у Франції».

За словами лікаря, кожен може перевірити, чи правильно зберігалася вакцина під час транспортування. На флаконі є індикатор – коло та квадрат. Якщо вони різних кольорів – все добре, якщо злилися та стали фіолетовими – холодовий режим було порушено.

Аби зробити дитині безкоштовні щеплення, батькам слід звернутися до сімейного лікаря або педіатра.

Відсьогодні стартує Всесвітній тиждень імунізації. Цьогоріч його гасло – «Захистимося разом: #вакцини діють!».