Наступного року “Доступних ліків” для жителів Дніпропетровщини стане більше

12 серпня затверджено оновлену редакцію реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за  програмою «Доступні ліки», яка вже стала звичною, зручною і помічною для мільйонів українців. Кількість ліків у реєстрі збільшено на 19 торговельних найменувань, один лікарський засіб вилучено. Усього до нього увійшли 264 препарати, 85 з яких пацієнти зможуть отримувати безоплатно, інші – з невеликою доплатою. Винятком є лікарський засіб для лікування ревматичних хвороб, за який пацієнт сплачує повну вартість. Розширення включає препарати як українських, так й іноземних виробників.

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) готує подальше розширення державної програми реімбурсації «Доступні ліки» на 2021 рік. Наразі програма надає можливість отримати безоплатно або з невеликою доплатою найзатребуваніші медикаменти від серцево-судинних захворювань, астми та діабету ІІ типу. Наступного року НСЗУ планує надавати такі ліки для ширшого спектра захворювань, а також додати нові найменування препаратів для вже наявних у програмі захворювань.

Із початку 2020 року в межах програми мешканці Дніпропетровщини отримали медикаменти за майже 800-ма тисячами рецептів. З них 629 тисяч рецептів відпущено на ліки від серцево-судинних захворювань, 150,6 тисяч – від цукрового діабету ІІ типу та 19,9 тисяч – від бронхіальної астми. У програмі зареєстровано 687 аптек й аптечних пунктів області, за цей рік вони вже отримали відшкодування від держави 61 млн грн.

Доступні ліки

«Наразі Програма медичних гарантій на 2021 рік у процесі формування і ми хочемо, щоб до неї потрапили препарати для лікування хвороб, пов’язаних з розладами психіки та поведінки, наприклад для таких станів як шизофренія, епілепсія, депресія, тривожні стани, манії тощо. А також медикаменти, які запобігають виникненню повторних інфарктів та інсультів», – говорить в.о. начальниці відділу роботи з договорами з аптеками Департаменту договірної роботи та моніторингу НСЗУ Ірина Ліштаба.

За найновішими даними, в Україні близько 300 тис. пацієнтів, які страждають на розлади психіки та поведінки. Їх реальна кількість насправді значно більша, бо люди часто не звертаються до лікаря, бояться отримати діагноз «психічне захворювання». Є дані, які стверджують, що близько 30 % українців хоча би раз за життя мали такі розлади. 

«Включення лікарських засобів до програми реімбурсації саме для цієї групи захворювань є досить актуальною. Вчасне отримання ліків дозволить покращити якість життя і тим, хто сам отримує допомогу, і людям, які доглядають дітей або людей старшого віку з подібними діагнозами. Так люди матимуть змогу отримувати ліки за програмою реімбурсації, а батьки чи опікуни – не хвилюватися про відсутність грошей на медикаменти та спокійно продовжувати працювати й не втрачати комунікацію з рідними. Це також допоможе розвантажити стаціонари, відновити пацієнтам соціальні зв’язки. Адже чим довше вони перебувають в таких закладах, тим важче їм повертатися до нормального життя. У країнах Європи та в Америці психічні захворювання успішно лікують на амбулаторному рівні, тобто вдома, і Україна має рухатися в цьому напрямі», – зазначає Ірина Ліштаба.

Щодо серцево-судинних захворювань, варто нагадати, що вже зараз у програмі «Доступні ліки» є базова терапія для лікування серцевої недостатності, стенокардії, артеріальної гіпертензії. Розширення програми щодо цієї групи захворювань іншими ліками надасть можливість охопити більшу кількість пацієнтів.

Тобто, з одного боку, «доступні ліки» розширюються за рахунок включення нового напряму захворювань, а з іншого – стають ширшими групи препаратів для лікування вже наявних в програмі захворювань.

Ліки від серцево-судинних захворювань і надалі буде виписувати сімейний лікар, терапевт чи педіатр, яких обрано за декларацією. А от ліки у разі психічних розладів – вузький спеціаліст.

«Профілактика та лікування серцево-судинних захворювань успішно відбувається на первинній ланці. Впровадження електронного рецепту, за програмою «Доступні ліки», показало свою ефективність. Щодо психічних захворювань, то ці ліки виписуватиме профільний спеціаліст. Чинне законодавство, що регулює лікування психічних захворювань, висуває особливі умови до персональних даних і створює складнішу систему, а на деякі лікарські засоби й суворіший облік», – пояснює експертка Національної служби здоров’я України.

Доповнення до програми «Доступні ліки» дозволять родинам суттєво економити. Це можна побачити на прикладі вже наявного списку ліків.

«Ті пацієнти, які користуються програмою реімбурсації точно бачать різницю. Наприклад, люди, яким понад 65 років, економлять близько 12 % від мінімальної пенсії. Батьки дітей віком до 5 років економлять близько 65 % від мінімального доходу на дитину. І це щомісячна економія. Чому така велика сума для дітей, бо діти переважно мають астму, а там дуже вартісні ліки. Якщо батьки отримують, наприклад, будесонід (препарат, що застосовується для лікування обструкції дихальних шляхів або астми), то економія його вартості становить майже 600 грн. А на місяць потрібна не одна упаковка, а близько двох, залежно від того, як протікає захворювання. Програма має на меті не лише лікувати захворювання і допомагати пацієнтам дотримуватися плану лікування, отримувати медикаменти безперервно, бути прихильним до лікування, а й знизити фінансовий тягар на пацієнта, зробити ліки доступнішими для нього. Цього року на програму реімбурсації виділено 2 млрд грн, наступного року ми просимо більше фінансування, бо хочемо розширювати перелік захворювань і медикаментів. За нашими попередніми розрахунками було би доцільно виділити на програму понад 5 млрд грн», – розповідає Ірина Ліштаба.

За час роботи програми «Доступні ліки», особливо з моменту впровадження електронного рецепту (з 1 квітня 2019 року) відбулися дійсно важливі зрушення, які покращили життя пацієнтів та їхніх родин.

«Електронний рецепт дозволив розв’язати багато проблем і відкрити нові можливості для пацієнта. А електронний договір для аптечного закладу допоміг налагодити нам ефективну співпрацю з аптеками. Тепер пацієнт може отримати ліки в будь-якому населеному пункті, де йому зручно. Ми бачимо, за нашими даними, що дуже часто рідні, які навчаються та мешкають у Києві чи містах, отримують смску від батьків, забирають для них ліки в аптеці і привозять їх їм, коли приїздять погостювати. Електронний рецепт став більш мобільнішим, що особливо важливо зараз у період коронавірусної інфекції. Щоб отримати його, не потрібно йти до лікаря первинки, можна просто зателефонувати, лікар випише електронний рецепт і смс повідомлення надійде на телефон», – пояснює фахівчиня НСЗУ.

Єдиний платник (НСЗУ) дозволив забезпечити відсутність перебоїв у фінансуванні. Зараз понад 8400 аптек (близько 40% аптек України) беруть участь у цій програмі, вони підключаються і відпускають ліки.

На сайті НСЗУ є електронна карта аптек, які беруть участь у програмі (https://bit.ly/31HhBCH). А в кого немає інтернету, можна зателефонувати на безкоштовний номер 1677 і оператор Call-центру підкаже, яка найближча аптека до пацієнта. Оператори надають абсолютно всю інформацію, яка потрібна пацієнту.

«Можна сказати, що програма «Доступні ліки» і електронний рецепт – це вже звична річ, усі пацієнти знають, як ним користуватись, і відчувають його зручність. Одразу після запуску електронного рецепту у квітні минулого року ми отримували 20 – 30 звернень щодо роз’яснення від пацієнтів щодня. Зараз ми отримуємо всього кілька звернення на тиждень і вони мають зовсім інший характер – пацієнти чекають розширення програми, прагнуть нових препаратів. І в підготовці Програми медичних гарантій на 2021 рік НСЗУ враховує цей запит. Остаточне рішення про розширення програми реімбурсації ухвалюватиме Уряд», – резюмує Ірина Ліштаба.