Наталка Гапич: «Завжди беру з собою книжку для сушіння рослин»

Уся природа дихає соковитою зеленню…Скрізь, куди не кинь оком, щедро розсипало літо розмаїття квіточок. Для когось – це просто краса, й не більше, а для інших – матеріал для творчості. Майстриня Наталя Гапич із Кривого Рогу виготовляє прекрасне з прекрасного: з рослин – каблучки, сережки, браслети та ін. Пані Наталя радо поділилася з «Вістями» таємницями виготовлення прикрас із флори.

«Люблю ­натуральне»

– Наталю, як Вам спало на думку виготовляти прикраси з природних матеріалів?

– Я взагалі люблю все натуральне – одяг, меб­лі, косметику, їжу, матеріал для творчості… Усе має бути максимально приємним. І тому ідея робити прикраси, використовуючи натуральні рослини, припала мені до душі. Займаюся цим десь із 2010 року.

– Де берете матеріал для роботи?

– Весь матеріал – навкруги. (Посміхається.) Намагаюся завше брати з собою книжку для сушіння рослин. Або з цією ж метою використовую нотатник для записів. Особливо цікаві поїздки до моря чи в гори. Там завжди можна відшукати не­звичайний та соковитий матеріал. Головне – не лізти до клумби та не псувати старання інших людей. (Посміхається.) Також подеколи купую польові квіти.

Матеріали – з мандрівок

– Розкажіть про технологію виготовлення своїх прикрас.

– Спочатку треба висушити рослину так, щоб максимально зберігся її природний колір. Відтак уже можна створювати композиції, вигадувати тло. Опісля наношу декілька шарів епоксидної смоли. Це доволі тривалий та клопіткий процес, але результат вартий того.

– Який найнезвичніший матеріал використовували?

– Рослин дуже багато, деякі мені друзі привозили зі своїх мандрівок. Я навіть не всі їхні назви запам’ятала. З-поміж незвичних матеріалів були мох, лишайник, спеції. А попрацювати завше кортіло з металом. І ця мрія, до речі, ще тримається в голові й готова до втілення.

– Скільки часу потребує виготовлення одного виробу?

– Залежить від складності виробу й матеріалу, з яким я працюю. Процес може тривати від кількох годин до кількох днів.

– На Вашу думку, в чому ефектність прикрас із природних матеріалів?

– Вони неодмінно впадають в очі. Це ніби частина літа, яка завжди з тобою: за будь-якої погоди чи пори року. І до того ж це створює ореол романтики й жіночності.

– До якого вбрання більше пасують такі прикраси?

– До різних варіантів вбрання. Оздобу ж можна зробити як щоденну, так і вечірню.

– На замовлення виготовляли?

– Так, звісно. Подеколи трапляються дуже цікаві замолення, які я виконую, маючи велику втіху. Але, певна річ, найприємніше – віддатися творчому запалу, просто відпус­тити думки й розслабити руки. Отоді і з’являються вироби, якими я задоволена понад усе.

Запас ­арсеналу

– Коли сезон виготовлення прикрас? Адже взимку матеріал для них не дістанеш…

– Усі квіточки на прикраси я зберігаю в сухому місці. Та й за літо й весну  встигаю запастися непоганим арсеналом.

– Яку роботу Ви вважаєте найвдалішою, найнезвичнішою?

– Найвдаліша, найкрасивіша та найнезвичніша робота – це новий рукотвір. (Посміхається.)

– Намисто – для стилю, золото – для статусу. Чи згодні Ви з цим?

– Вважаю, що кожна жінка обирає собі прикрасу до душі та настрою. У мене, наприклад, сьогодні це може бути коштовний метал, а завтра – дерев’яне намисто. А можна й вдало поєднувати.

– Що побажали б жіноцтву влітку?

– Зичу ніжитися в сонячних промінчиках, посміхатися природному розмаю, носити красиві сукні та мати максимум втіхи від життя! (Посміхається.)

Ірина Павленко

Залишити відповідь