Названо найпопулярніше слово 2021 року: воно зараз на устах у кожного

Оксфордський словник англійської мови вибрав слово 2021. Ним стало слово vax (тобто “вакцина”, “вакцинація”, “вакцинувати”). Як йдеться на сайті видавництва Оксфордського університету, слово vax до вересня 2021-го використовували у 72 рази частіше, ніж у 2020-му, повідомляє “Радіо Максимум”.

“Vax – наше слово року – 2021 році. Немає слова, що краще відображає атмосферу цього року, ніж vax”, – розповіли фахівці.

Словник також наголосив на прискореному поширенні похідних цього слова. Наприклад, таких як vaxxie (фото, зроблені під час вакцинації, за аналогією з “селфі”), anti-vaxxer (противник вакцинації), double-vaxxed (людина, вакцинована двома дозами).

За даними Оксфордського словника, тенденція до найчастішого вживання аналогів слова vax спостерігається й в інших мовах. Так, у Португалії на сьогодні це слово звучить у 10 разів частіше, ніж 10 років тому, а французькою мовою тепер практично завжди говорить саме про щеплення проти COVID-19.

Минулого року Оксфордський словник не зміг виділити одне найважливіше слово 2020 року і опублікував цілу низку понять, що описують цей час. Серед них були коронавірус, COVID-19 (захворювання, що викликається новим коронавірусом), lockdown (примусові карантинні заходи), social distancing (соціальне дистанціювання).