Неоформлені трудові відносини, неофіційна зарплата позбавляють частки пенсії в майбутньому

Виплата заробітної плати “в конвертах”, мабуть, влаштовує і роботодавців, і їхніх найманих працівників. Однак, ситуація мала змінитися з 2004 року, коли замість трудового стажу Законом України від “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” введено термін “страховий стаж”, тобто пенсію почали нараховувати тільки з того заробітку, з якого сплачено страхові внески. Здавалося би, що наймані працівники відразу почнуть вимагати сплати заробленого “по-білому”. Однак з’ясувалося, що їхнє становище (проблеми з працевлаштуванням та суцільна залежність від роботодавця) не дає проявляти ініціативу.

Для зарахування до страхового стажу у повному розмірі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується роботодавцем до органів Пенсійного фонду, має бути не меншим, ніж внески, обчислені із мінімальної заробітної плати.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Виплата зарплати “в конвертах” та у розмірах, нижчих за мінімальні гарантії, встановлені державою, позбавляє наших громадян належного захисту на випадок непрацездатності та прирікає на мізерну пенсію.
До місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо відбивається на рівні життя і на розв’язанні безлічі соціальних проблем. Скорочується і фінансування соціальних статей з держбюджету. Все це мають добре усвідомлювати всі роботодавці, підприємці та наймані працівники.

Територіальні органи Пенсійного фонду здійснюють моніторинг відомостей з реєстру застрахованих осіб за критеріями показників. Наприклад, здійснюють аналіз даних по страхувальниках та застрахованих особах, у яких нараховується заробітна плата менше мінімальної; по яких у звітності по єдиному внеску відображені дані про початок трудової діяльності працівника та відсутнє повідомлення про прийняття на роботу. Надають цю інформацію органам Державної фіскальної служби та територіальним органам Державної служби України з питань праці для врахування в роботі або використанні при проведені перевірок платників.

На підставі інформації територіальних управлінь Пенсійного фонду України органами Державної фіскальної служби проведено 49 перевірок. Інспекторами з питань праці проведено 26 перевірок, по яких виявлено порушення Закону України “Про оплату праці” більше ніж у 5 тисяч осіб.

Крім того, на засіданнях комісій при держадміністраціях спільно з податківцями та інспекторами з питань праці заслуховували роботодавців, які нараховують заробітну плату у незначних розмірах (нижчих або на рівні законодавчо встановленої мінімальної).

Проводяться зустрічі в трудових колективах підприємств, під час яких надаються роз’яснення переваги отримання офіційної заробітної плати в порівнянні з “тіньовою”. Ведуть активну роботу з профспілковими комутетами: організовують зустрічі та засідання “круглих столів”, направляються листи керівникам підприємств, на яких є первинні профспілкові організації.

Спеціалісти управлінь продовжують спілкуватися з людьми під час телефонних “гарячих ліній”, на постійних прийомах громадян, здійснюють виїзди групами в села районів. Дуже велике значення має те, що на таких зустрічах присутні не тільки люди передпенсійного віку, але і керівники підприємств, приватні підприємці і молодь. Помічено, що після таких зустрічей у людей з’являється зацікавленість в отриманні легальної заробітної плати, адже вони починають розуміти, що від офіційного заробітку залежить впевнене сьогодення та пенсійне забезпечення в майбутньому.

Олена ЩИРБА
заступник начальника
Головного управління Пенсійного фонду України
в Дніпропетровській області

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь