Незвичні рецепти від черепахи Наталки
Сьогодні в нашій постійній рубриці «Рецепти» ексклюзивно із читачами «Вістей» незвичними рецептами ділиться українська письменниця, журналістка, громадська діячка Еліна Заржицька. Її історія про черепаху Наталку вже стала класикою сучасної української казки.
СМАЧНІ ОЛАДКИ
– Давай швиденько торт готуватимемо, – сказала Наталка, замикаючи за Тришкою двері. – Бо часу в нас обмаль. Іще ж оладки пекти треба.
– А давай, я буду торт робити, а ти – оладки пекти, – запропонувала Соня.
– Так ти ж рецепту не знаєш? – завагалася черепашка.
– Ну, тоді готуй торт, а я спечу оладки. Це, мабуть, легше. А його рецепт ти мені потім даси, – знайшлася сорока.
– Згодна, – кивнула Наталка і взялася до роботи.
Все в неї виходило акуратно, красиво і, головне, без зайвих зусиль. Вона встигала ще й допомагати порадами Соні.
– Щоб зробити оладки, – говорила черепашка, нарізаючи тоненькими скибочками ківі та банани, – тобі треба розбити в миску яйце й розтерти його зі столовою ложкою цукру й дрібочкою солі. Налий туди склянку кефіру або кислого молока. Збий, до цієї суміші додай склянку муки, – поміркувала й додала: – Бажано спочатку просіяти її через підситок. Тоді на кінчик чайної ложечки візьми соду і погаси її ложечкою оцту. Знову збий тісто. Тепер воно повинно бути схоже на густу сметану. За бажанням, можна додати помиті й просушені родзинки або потерти яблуко.
– Зроблено! – бадьоро доповіла сорока.
– Тепер постав на вогонь чисту суху пательню, нехай розігріється. У розігріту сковороду налий олії стільки, щоб вона покрила дно. Тоді набирай тісто чайною ложечкою та акуратно виливай на пательню.
– Чайною? – перепитала Соня.
– Так, чайною. Звичайно, можна й столовою, але тоді оладки будуть завеликі, – розтлумачила Наталка.
– Я й думаю, чому в тебе виходять такі гарнесенькі оладки? Ага! – раділа Соня. – Тепер і я дивуватиму гостей своєю майстерністю!
– Коли оладки з одного боку підрум’яняться, – перервала її Наталка, побачивши, що оладкам з одного боку загрожує вогонь, – переверни їх виделкою або дерев’яною лопаткою на другий бік. Готові оладки складай у миску або глибоку таріль.
– Їдять оладки з медом, варенням або сметаною, а запивають молоком, чаєм, компотом, – переможно вигукнула сорока. – Мені до вподоби абрикосове варення. А з чим смакує тобі?
– Мені – з молоком, – потягнулася черепашка. – Уф! Втомилася! Але торт уже готовий.
– Який чудовий! І як швидко! – ахнула сорока. – Ти – справжня господиня!
– Я – ні, – засоромилася Наталка. – Ось моя бабуся…
– То це її рецепт?
– Ні, це я вигадала, – зізналася черепашка. Все дуже просто. Слухай…
ТОРТ «ФРУКТОВА НІЖНІСТЬ»
ІНГРЕДІЄНТИ: 1 пачка крекерів «Ніжність»; 2 банани; 3 ківі; 2 апельсини; 200-250 г білого або рожевого зефіру; 500 г сметани;
склянка, наповнена цукром на дві третини.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
– Сметану збий із цукром – ось крем і готовий.
– Почисти та наріж банани й ківі кружальцями.
– Те ж зроби і з зефіром.
– Апельсин розбери на дольки.
– На теку виклади шар крекеру, намасти кремом, потім – шар зефіру, крем, шар банану та ківі, крем. І знову – крекер, крем, зефір, крем, банан, ківі, крем. Викладай продукти по черзі, поки вони не закінчаться.
– Змасти поверхню кремом і прикрась дольками апельсину.
Увага! Кожного разу торт можна робити трішечки іншим, наприклад, притрушувати тертим шоколадом, подрібненими горіхами або родзинками чи шматочками кураги.
– Ой, який красивий! – облизнулася Соня. – Так би і проковтнула!
– Ще не можна, – занепокоїлася Наталка. – Торт постав до холодильника на 2-3 години. Чим більше просякне – тим смачніше буде.