Нутриціолог розвінчала міф про користь вівсянки

Вівсянка має репутацію корисної та дуже поживної каші. Втім, нутриціолог Наталія Власнюк стверджує, що ця популярна каша не така корисна як ми думаємо. Дізнайтеся, яку вівсянку споживати корисно, а яка тільки шкодить вашому здоров’ю.

Наталія Власнюк повідомила, що «правильною» вівсянкою може вважатися лише цільнозернова крупа. Всі варіанти з зруйнованим (плющеним) зерном, а тим більше швидкорозчинні аналоги вівсянки, як правило, містять велику кількість цукру, добавок та підсилювачів смаку, шкідливих для організму.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

Вона також зауважила, що якщо зайти до звичайного супермаркету, то знайти справжню корисну цільну крупу дуже не просто. Зазвичай на полицях лежить вівсянка швидкого приготування чи геркулес.

Для таких пластівців, овес повинен пройти обробку, в її процесі з цільних зерен видаляється груба зовнішня оболонка і значна частина зародка, яка містить багато корисних речовин.

Щоб отримати каші, які достатньо лише залити окропом, зерна потрібно подрібнити тонше. І виходять вони «пропареними» заздалегідь, саме тому майже відразу вбирають гарячу воду і крохмалі в них засвоюються організмом швидше. Нутриціолог зазначає, що це великий мінус таких каш, бо кінцевим продуктом розпаду крохмалю є цукор, надлишок якого сприяє розвитку діабету та шкодить підшлунковій.

Власнюк наголошує, що вівсянка у чистому вигляді — далеко не найкращий варіант для корисного сніданку. У ній міститься замало білка, який життєво необхідний організму після пробудження. І незважаючи на те, що вона декларується як повільний вуглевод, втім все ж є швидким вуглеводом і схожа на цукерки.

Тому вівсяну кашу краще їсти на обід, або поєднувати з білковими стравами – яйцями та м’ясом.

Вівсянка дуже корисна при гострих захворюваннях ШКТ, так як вона має обволікаючі властивості, полегшуючи травлення і позбавляючи організм від шлаків. В даному випадку потрібно добре розварювати і протирати зерно, оскільки грубі харчові волокна можуть тільки нашкодити слизовій оболонці шлунка.

Також завдяки високому вмісту клітковини у складі цільнозернової вівсянки, вона допомагає не тільки нормалізувати роботу кишечника, а й знизити рівень цукру та холестерину в крові.

У вівсянці містяться важливі для здоров’я компоненти — магній, калій, кальцій, фосфор, залізо та цинк.

Споживання 3 грамів вівсяних харчових волокон знижує рівень холестерину на 20%. Саме стільки волокон знаходиться в тарілці цільнозернової вівсяної каші.

Ті, хто щодня вживає велику кількість бобових, зернових та горіхи, слід пам’ятати що в організмі може сформуватися недостатність деяких мікроелементів. Це пов’язано із здатністю фітатів пов’язувати катіони заліза, цинку, магнію, кальцію і вони погано засвоюються. Фітинова кислота присутня у вівсяній крупі.

Не варто щодня їсти вівсянку тим, хто страждає на порушення мінерального обміну (наприклад при остеопорозі).

Також вона шкідлива при анемії та в дитячому віці, коли потреба у кисні та залізі особливо висока, повідомляє medfactor.com.ua.

Фото : з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!