Ознаки депресії в дитини та думки про самогубство

Депресивні стани у дитини, які призводять до трагедії, можна прогледіти, якщо не знати, на що саме варто звертати увагу.

Фахівчиня ГО ЦПД “Конфіденс” – психологиня, дитяча та підліткова травматерапевтка Роксолана Малий-Прасол розповіла, що варто робити батькам превентивно, щоб вберегти своїх дітей і на які тривожні дзвіночки звертати увагу.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

До основних факторів, що призводять до розвитку суїцидальної поведінки у молоді належить депресія. Згідно з окремими дослідженнями близько третини жертв суїциду серед молоді мали клінічну депресію або інші психічні розлади. До безпосередніх факторів ризику належить також зловживання психоактивними речовинами, фізіологічні зміни, пов’язані з підлітковим віком або тривалої хворобою.

Підлітковий вік сам по собі – психоемоційно важке кризове явище. Гормональні хвилі в сукупності із кардинальними змінами соціального статусу, за якого разом із правами та свободами в наборі придбавається оберемок власної відповідальності за своє життя та свої вибори, природньо спричиняють високий рівень тривоги, оскільки це незнайомі і невідомі терени, і досвіду проживання дорослого життя вони не мають. Так, ніби однією ногою вони знаходяться ще в дитинстві, іншою – вже в дорослому житті, і в такому “шпагаті” щонайменше дуже дискомфортно, а часто – страшно і боляче. І якщо до цього додається відсутність навичок здорового подолання стресового навантаження, їм може бути надто важко впоратися з труднощами підліткового віку: неприйняттям, помилками, розривами стосунків, проблемами в навчанні або труднощами в сім’ї, повідомляє toneto.net.

До факторів, які підвищують ризик суїциду у дитини, крім безпосередньо розладів ментального здоров’я, належать окремі життєві обставини такі, як:
– факт усиновлення (удочеріння);
– втрата близьких друзів чи членів родини або труднощі в стосунках з ними;
– сімейна історія ментальних розладів, суїциду чи дій, які могли призвести до суїциду;
– досвід фізичного чи сексуального насилля, психоемоційного насилля чи булінгу;
– доступ до засобів, за допомогою яких можливо здійснити суїцид, наприклад, зброя або медикаменти.

Що варто робити батькам превентивно, щоб запобігти та вберегти своїх дітей
– говорити з ними про психічне здоров’я та суїцид;
– цікавитися, що сталося, якщо помічаєте в дитини смуток, тривогу, апатію тощо;
– уважно слухати та пропонувати допомогу;
– звертати увагу як на слова дитини, так і на поведінку;
– заохочувати дитину до здорового способу життя, насамперед своїм прикладом;
– заохочувати дитину до проведення часу з сім’єю чи підтримуючими друзями;
– говорити про гігієну використання соцмереж, в яких з одного боку дитина може дійсно знайти необхідну підтримку, а з іншого – може зустрітися з токсичним контентом, який може завдати шкоди підліткові.

Фото : з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!