Пам’ятники у Дніпрі, про які ви, можливо, не чули (Фото)

Наше місто багате на пам’ятки архітектури, але окрім традиційних монументів відомим діячам культури та мистецтв, є у Дніпрі багато цікавих та неординарних скульптур.

Кенгуру

А ви знали, що у нас є пам’ятник материнству у вигляді кенгуру? На вул. Гончара, 30 у звичайному дворі багатоповерхівки стоїть фігурка кенгуру, і це єдиний пам’ятник цій тварині в Україні. Історія монументу розпочалася у 60-х, коли будувався цей будинок. У одного зі співробітників Дніпропетровського інженерно-будівельного інституту довго не було дітей, а коли будинок завершили  – його дружина завагітніла. І працівники інституту вирішили на знак цього зробити у дворі ось такий нетиповий символ.

1-kenguru

Родина оленів

Ще один «тваринний» монумент – родина оленів у парку Глоби. Ця скульптура зі зварювального дроту з’явилась у 1974 році, але у 2010 її пофарбували і олені набули свого теперішнього вигляду. Міська легенда говорить, що пам’ятник поставив директор одного з місцевих заводів на честь своєї невірної дружини, яку викрив у зраді і залишив одну з двома дітьми, а сам втік у Гагри. Звідси і прикмета, що ці олені захищають від зрад та невірності, мовляв,  якщо потерти ріжки оленя, це позбавить від подружньої невірності всю родину.

2-oleni

Колобки на набережній

Один з найпозитивніших маленьких пам’ятників – на набережній біля Монастирського острова. У цих колобків немає офіційної назви, але містяни називають їх саме колобками через зовнішню схожість. Ковані дніпровські колобки – часті фігуранти на весільних фото. Прототипом пам’ятника став колобок-мандрівник з Донецького парку кованих фігур. І в нашому місті спочатку хотіли просто посадити казкового героя на валізу. Але потім вирішили, що йому буде дуже самотньо, і створили для нього подружку-кокетку.

3-kolobki

Крилатий міліціонер

Пам’ятник працівнику міліції, у якого за спиною крила, стоїть на вул. Красній, 20-А (біля обласного управління міліції) з 2007 року. Народі його називають лаконічно – ментокрил. Фігура вистою 2,70 м зроблена з гіпсу і важить майже тонну (тримає в одній руці планшетку, а в інший рацію, з одного боку за плечима у міліціонера плащ-намет, з іншого – крило). Цей пам’ятник символізує загальний образ правоохоронця, який завжди на посту. Його автор дніпровський скульптор Олександр Зігура.

4-ment-s-krylyami

Пам’ятник сімейним цінностям

На найдовшій лавці в Україні, яка є на нашій набережній (50 метрів), розміщено пам’ятники про вічне – лавка прикрашена сім’ю фігурками і інсталяціями, які нагадують про вічні цінності: карта країни з закоханих сердець, кіт і пес, які помирились, Купідон і парасолька від життєвих негараздів. Лавку презентували у далекому 2011 році і вона відразу ж потрапила в Книгу рекордів України. Є прикмета, що якщо на лавочці посидіти, то можна «пересидіти» будь-яку сварку. А ще тут працює безкоштовний wi-fi .

5-semejnye-cennosti

Бронзовий бізнесмен

Катеринославський бульвар відомий не лише своєю ілюмінацією, ресторанами та магазинами. Тут з 2007 року на лавочці сидить бронзовий чоловік у костюмі та невимушеній позі, і дивиться кудись в далечінь. Городяни одразу ж помітили портретну схожість з відомим бізнесменом Геннадієм Аксельродом. Говорять, ніби таким чином друзі привітали його з 40-річним ювілеєм. Якщо це так, то прикмети, що не можна ставити людині пам’ятник за життя, а також вітати з 40-річчям, дійсно погані. Через п’ять років, у квітні 2012-го Аксельрод був убитий.

6-bronzovij-biznesmen

Туфля з каструль

Звучить шалено, правда? Але у Дніпрі є усім відома туфелька, яку створено з каструль. З’явилась ця незвична скульптура в серпні 2012 року на перетині пр. Д. Яворницького і вул. М.Грушевського. Але це ще не все – взимку туфлю модернізують: до неї впрягають бутафорських оленів з гірлянд. Автори надихались схожою туфлею, яка знаходиться в музеї Шато де Версаль неподалік від Парижа – «Туфлі Мерилін».

7-tufelka

Карамельне дерево

Ще одна скульптура на Катеринославському бульварі – Карамельне дерево. Ця яскрава 4-метрова скульптура єдина в Європі. Для її створення використали акрилове скло і вітражну техніку. Є у скульптурі і символізм –  дерево, равлик, квітка і, найголовніше, цукерка-льодяник.  Тепер у містян є традиція робити світлини на тлі троянди-карамельки.

8-karamelnoe-derevo

Амур з рушником

У день 227-річчя Дніпра, в місті відкрили Алею закоханих, яка стала візитною карткою міста. У городян давно з’явилася легенда, що рушник, який знаходиться біля фонтану, має велику силу — він здатний мирити закоханих і навіки з’єднувати люблячі серця. Амур є символом любові, на його фоні закохані роблять світлини – це вже стало традицією.

9-amur

Пам’ятник воротарю

Біля  Інституту фізкультури і спорту на Набережній перемоги, 10 у стрибку застиг вихованець цього закладу, футбольний воротар Сергій Перхун, який трагічно загинув у результаті жахливого зіткнення на полі. Він грав за команду” Дніпро”, а в 2001-му перебрався до московського ЦСКА. У матчі з “Анжи” в нього врізався футболіст. В результаті такого безглуздого співпадіння,  голкіпер впав у кому і через 10 днів помер. Футболіста поховали у рідному місті, а біля інституту поставили  йому монумент – «останній стрибок»…

10-vratar

Шар бажань

У 2006 році на набережній з’явився Шар бажань – один з найвпізнаваніших символів міста. Але його за останні 10 років не раз розбивали, хоча наразі він стоїть на місці. Тепер він вже називається Шар Кохання і світиться вночі. Остання установка оновленого шару відбулася 4 липня 2016 року. Але і йому не пощастило – вже 22 липня його понівечили. Шар вдалося врятувати від остаточних руйнувань. Кажуть, що якщо цю кульку потерти, і загадати при цьому найпотаємніше бажання, воно збудеться …

11-shar

Мирний космос

Символ миру у космосі встановлено на Космічному бульварі. Це – це модель супутника, яка стоїть на Зоряному бульварі, якій реконструювали у 2003 році. Бульвар і пам’ятник символізують космічну столицю України, але офіційне його відкриття так і не відбулося і досі 9бо було приурочене до візиту тодішнього президента Кучми, який так і не відвідав тоді Дніпро).

12-sputnik

Палаючий метеор

Дуже давній, але незвичний і символічний пам’ятник знаходиться біля території Південмашу, перед входом на стадіон «Метеор» з боку вул. Макарова. Це палаючий метеор, який входить в атмосферу. Він з’явився у 1966 році як прикраса до щойно побудованого тоді  стадіону.

13-meteor

Підготувала Дарина Сухоніс

за матеріалами інтернет-джерел

Залишити відповідь