Покровчани із розмахом відзначили День села (Фото)

14 жовтня у селі Покров­ське (Нікопольський район) відзначили одразу кілька свят: День Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День захисника України і День села. Тут буяв веселий ярмарок, змагалися із приготування українського борщу з пампушками, провели конкурс ляльок-мотанок, а справжнім подарунком для покровчан став новий сучасний спортивний комплекс.

День села_3

Під оберегом Божої Матері

Дорога до Покровського розбита, як і більшість в Україні. Вибоїна на вибоїні. Але як тільки заїжджаєш у саме село, приємно вражають заасфальтовані шляхи з біленькою розміткою. Автобусні зупинки прикрашені візерунками, довкілля облаштовано, висаджено багато квітів. Одразу зрозуміло: тут мешкають трудолюбиві люди. А якщо вони вміють добре працювати, то й відпочивають весело, з розмахом.

Святкування Дня села розпочалося з відкриття пам’ятника – образа Святої Покрови біля храму.

– Тепер Божа Матір оберігатиме покровчан, даруватиме мир, благополуччя й відвертатиме усі негаразди від нашого села, – сказав під час церемонії сільський голова Микола Хнюкало.

В органах Покровської сільської ради Микола Хнюкало працює 15 років.

День села_1

– У 2002 році мене уперше обрали сільським головою. У 2010-му  я склав повноваження і пішов працювати заступником голови Нікопольської райадміністрації, потім став першим заступником і майже півтора року виконував обов’язки голови Нікопольської райадміністрації. У той час покровчани обрали головою сільради мою дружину Оксану. У 2015 році я знову очолив Покровську сільраду. Можу сказати відверто: це моя улюблена справа, я цим живу.

А гроші звідки?

До Покровської територіальної громади належать шість сіл: Покровське, Капулівка, Катеринівка, Набережне, Красне і Шахтар, в яких проживають п’ять тисяч мешканців. Чималий об’єм роботи для сіль­ського голови!

– Що встигли зробити у цьому році для громади?

– 30 вересня, на День села Капулівка, відкрили спортивний майданчик, футбольне поле з трибунами на 220 місць, міні-футбольне поле, волейбольний майданчик зі штучним покриттям. У селі Катеринівка відремонтували дороги на суму більш ніж півміль­йона гривень.

У Покровському за 7 млн.грн. облаштували велике футбольне поле з трибунами на 680 місць, міні-футбольне поле, майданчик  для гри у великий теніс із штучним покриттям. На території цього сучасного спортивного комплексу є міні-куточок для дітей, тренажери для дорослих, два тенісних столи, нові теплі туалети, зручні роздягальні.

День села_4

– Звідки на це все гроші?

– Тільки з місцевого бюджету. Наш основний платник податків – Покровський гірничозбагачувальний комбінат: більше 8 тисяч гектарів землі знаходяться під розробкою. Також до нашого бюджету сплачують податки усі підприємст­ва, зареєстровані на території Покровської сіль­ської ради, а їх більше 100. Ми використовуємо наші кошти на розвиток і благоустрій, можна сказати «будуємо Європу». Я хочу довести усім, що нам не потрібно йти в Європу, ми самі – європейці.

Довгоочікуване відкриття

Почесні гості свята – голова Нікопольської райради Микола Матюк, голова райдержадміністрації Олег Кириченко, депутат обласної ради Володимир Євтушенко разом з Миколою Хнюкалом перерізали жовто-блакитну стрічку і тим самим відкрили новий спортивний комплекс.

– Шлях до цієї події був дуже тернистий, – сказав Микола Хнюкало. – Більше 10 років ми замовляли проект, переробляли його, проводили тендери, відводили земельную ділянку… Нарешті, бачимо плоди наших зусиль – сучасний спортивний комплекс! Мешканці села зможуть займатися спортом і до нас приїжджатимуть проводити спортивні змагання різного рівня.

Символічно, перший м’яч у ворота забив голова сільради, а далі дитячі футбольні команди із Покровського і Капулівки провели матч на новому полі.

10-річний Дмитро зай­мається футболом три роки.

– Чому обрав саме цей вид спорту?

– Хочу стати футбольною зіркою, – ділиться мрією хлопець. – Тепер, коли у нашому селі з’явилося таке зручне місце для тренувань, я зможу, якщо дуже старатимуся, досягти своєї мети.

Ветерани футболу теж провели турнір. Три коман­ди з числа покровчан зіграли у волейбол, а молодь продемонструвала свої досягнення з воркауту на турніках.

Подарунок пожежникам

У травні 2016 року в Покровському відкрили пожежне депо. Придбали за 2,5 млн.грн. новий автомобіль, а для 12 бійців (4 караули) – спецодяг. Кожний комплект – по 15 тис. грн. Пожежна команда охороняє від вогню не тільки майно мешканців шести сіл, але й допомагає, в разі необхідності, сусіднім сільським радам, і навіть місту Нікополь. А ось знаходилися сміливі приборкувачі вогню у тимчасовій будівлі.

Цьогоріч за 3 млн. грн. реконструювали приміщення колишньої котельні, й тепер – це повністю сучасна будівля: із новим дахом, утепленими стінами, диспетчерською, харчо­блоком, душовою кабіною, роздягальнею, кімнатою для відпочинку. Відремонтований заклад – подарунок пожежникам до Дня села.

– Це перша сільська пожежна частина, яку відкрили на території Дніпропетровщини, але не остання у цьому році, – розповів начальник головного управління державної служби надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області Андрій Кульбач. – Будуть створені цент­ри безпеки у Солонян­ському і Дніпровському районах.

Секрет смачного борщу

Ну яке ж свято в українському селі без яскравого й багатого ярмарку. Товариство «Славутич» із Капулівки торгувало свіжими овочами та фруктами. Від розмаїття смачних страв, які приготували господині Покровського, розбігалися очі: пухкі пиріжки з різною начинкою, домашні тістечка й торти, бутерброди, звичайно ж, сало та багато іншого. Усі ці яства із задоволенням купували і пригощались. Були й товари народних умільців.

Але «родзинкою» свята став фестиваль українського борщу з пампушками. У ньому взяли участь шість команд: амбулаторія загальної практики сімейної медицини, загальноосвітня школа, дитячий садок, пожежна охорона, комунальне підприємство «Джерело» та сільськогос­подарське підприємство «Перспектива».

Кожна команда варила борщ на багатті за класичним рецептом, але виявилося, що за смаком він у всіх чимось відрізнявся.

– Чи є у вас секрет приготування борщу?

– Ніякого секрету немає, – відповіла команда медиків. – Варимо, як удома.

– Неповторний смак борщу додає димок багаття, – зауважили пожежники.

– Борщ приготувати – це сакральна справа, – відкрили таємницю освітяни. Коли готуєш, не можна сваритися.

Кожна команда презентувала улюблену страву українського народу віршами, піснями і невеличким театралізованим дійством. Членам журі було дуже важко зробити вибір: чий же борщ найсмачніший? Кожний претендував на перемогу. Тому вирішили так: переміг український борщ, а всі команди-учасниці отримали нагороду – грошову премію від сіль­ського голови.

Ще одна цікавинка свята – конкурс української ляльки-мотанки. Команди виконали завдання з фантазією, майстерністю та гумором. Їхні гарно оздоблені ляльки-мотанки стали справжнім оберегом щас­тя й добробуту. Микола Хнюкало знайшов їм гідне місце: запропонував виставити цих ляльок у сільському музеї.

Концерт місцевої само­діяльності створив святковий настрій у всіх присутніх. Хлопці та дівчата у гарних україн­ських костюмах жартували, танцювали, співали. Але за розвагами покровчани не забули привітати найстарішу людину села і найменшеньких, щойно нарождених. Їм сільський голова вручив подарунки.

Завершилось дійство запальними танцями на дискотеці й різнобарвним феєрверком.

Олена ЩЕРБОВА,

фото автора