Посміхніться! Сьогодні день народження смайлика!

19 вересня  «народився» ледь не найвпізнаваніший символ у світі – смайлик. У цьому році традиційному і такому вже звичному смайлику з дужок і крапок виповнюється вже 30 років!

Smile, в перекладі з англійської означає – посмішка. І якщо зараз ми користуємося безліччю смайликів для позначення різних видів емоцій – радості, смутку, здивування, подиву, злості та іншого, то перший смайлик власне і був просто усміхненою мордочкою, що складається з двокрапки, тире і закриваючої дужки 🙂

Одна з перших спроб використання топографічних конструкцій для вираження емоцій була здійснена ще у 1881 р. редакцією американського гумористичного журналу “Puck.” У 1953 р. смайлики з’являються на шпальтах газети “Нью-Йорк Гералд Трибюн” (англ. “New York Herald Tribune”), де їх використали у рекламі художнього фільму “Lili”.

А в 1969 році Володимир Набоков в одному зі своїх інтерв’ю озвучив необхідність створення смайла: «Мені часто приходить на думку, що треба вигадати якийсь типографічний знак, що позначає посмішку, яку-небудь карлючку або дужку, що впала горілиць, якою я б міг супроводжувати відповідь на ваше запитання».

Однак перший смайлик для зображення емоцій в тексті був вигаданий зовсім не Набоковим, а Скоттом Фалманом, професором Університету Карнегі-Меллона, і сталося це набагато пізніше – 19 вересня 1982.

Графічні смайлики у вигляді картинок, а не знаків, які ми широко використовуємо зараз, набули популярності з виникненням і популяризацією великої кількості інтернет-форумів і блогів.  Звичайно, живе спілкування завжди краще, але буває так, що людина далеко від нас, і тоді на допомогу приходить Інтернет, смс-повідомлення, і смайлики.

Найпоширеніші класичні смайлики 

🙂 або 🙂 посмішка, щастя

🙁 або 🙁 сум, депресія, не весело

😉 або 😉 підморгування

😀 сміх, реготання

😛 показувати язика

:-* поцілунок

:-[ зашарівся, почервонів

:’( плач

O:-) ангел

]:-> диявол, чорт

😎 або B-) крутий (в сонцезахисних окулярах)

>:O або >:( розлючений

:-O або =-O здивування, шок (відкритий рот і волосся дибом)

О_О подив (округлені очі)

о_О переляк (посмикування віком)

:-X стулені губи, обіцянка мовчати

😐 без емоцій, не розумію, чекаю

%) голова йде обертом

:-! нудота, відраза

:-@ кричати в гніві, розгніваний

@}->– троянда

Залишити відповідь