Різке потепління небезпечне для судин

Температурні перепади можуть негативно позначитися на самопочутті, особливо метеозалежних людей, сердечників та гіпертоніків. Справа в тому, що наш організм не завжди встигає швидко перебудуватися під погодні та атмосферні зміни. Наприклад, розширюються судини – скаче тиск, болить і паморочиться голова, пише “ОГО”.

Підвищена вологість, характерна для переходу від зими до весни, може стати причиною утрудненого дихання і почастішання серцебиття. І нехай всі ці стани тимчасові, терпіти їх теж не варто.

Краще вжити заходів, які допоможуть легше перенести погодні зміни й уникнути нездужання:

Уникайте переїдання. У міжсезоння не можна перевантажувати травну систему. Через перепади температур і вологості повітря процес кровообігу порушений, а якщо при цьому переїдати, ситуація погіршиться. Розділіть кількість прийомів їжі на п’ять-сім (на зовсім маленькі порції), при цьому виключіть жирні, смажені, солоні та копчені страви.

Приймайте контрастний душ. Вранці, приймаючи душ, протягом 3-5 хвилин чергуйте холодний і гарячий потік води (за 3-5 секунд відповідно). Ця процедура тренує організм швидко перебудовуватися під зміни зовнішніх умов. При цьому вона покращує циркуляцію крові, а отже і живлення всіх органів і тканин.

Відкоригуйте прийом ліків. Якщо ви приймаєте які-небудь препарати (при діабеті, алергії, астмі, гіпертонії тощо), у міжсезоння варто звернутися до лікаря для коригування схеми лікування. При змінах (тим більш частих) температури навколишнього середовища, відбуваються стрибки тиску і змінюється густина крові. Тому ефект від прийому деяких ліків також може змінюватися. Фахівці радять при необхідності повторно здати аналізи й трохи змінити режим прийому медикаментів.

Їжте більше фруктів і овочів. Оскільки температурні зміни змушують організм постійно боротися за свій комфорт, він витрачає величезну кількість поживних речовин і вітамінів. Їх запас стрімко зменшується, і це теж може негативно позначитися на самопочутті.

Додайте годину сну. Напевно, вже багато хто з нас відчули незрозумілу слабкість і втому – все це знову ж таки витівки весняної температурної “гойдалки”. Якщо на фоні цього стану ще й не висипатися, організм виходить на “аварійний” режим роботи, витрачаючи ще більше внутрішніх ресурсів. Тому дайте йому ще одну годинку на відпочинок – лише 60 хвилин додаткового сну допоможе йому швидше впоратися з погодним випробуванням.