Селфі з майстрами, унікальні подарунки та смачний ярмарок

Фестиваль «Пет­риківський дивоцвіт» – уже давно у рейтингу найцікавіших подій України. Цього свята чекають, до нього заздалегідь готуються гості, майстри, творчі колективи. Ось і журналіст «Вістей» не зміг усидіти вдома та присвятив свій уїк-енд Петриківщині. І не помилився. Край унікальних народних художників, земля вольних козаків, її талановиті майстри, веселі відвідувачі – причарували серце й душу. Пропонуємо читачам відчути бодай частку дивоцвіту .

ПРЕЗЕНТАЦІЯ РАЙОНІВ

Ще ранок, а Пет­риківка вже мов величний вулик гуде й вирує, відлунює у всесвіт тисячами голосів. У передчутті дива прямуємо на зустріч святу. Голова йде обертом від різнобарв’я алей майстрів та безлічі дивовижних виробів, що розташувалися з обох боків центральної вулиці Петра Калнишев­ського.

Петриківський дивоцвіт

Тут сьогодні присутні всі райо­ни області, сотні умільців та творчих колективів. Та, звісно, фаворити – петриківські художники. Їхні вироби – захоплюючі, на всі смаки, за помірними цінами. Наприклад, ложку можна купити за 30 грн., мальовану дощечку – за 80, розписну медову діжку – за 250-300, а ось великі дерев’яні тарелі обійдуться у 1500-1700 гривень. Та чи можна такі ціни порівняти із магазинними?! Майстри ж, на моє запитання: чи гарно йде торгівля, скромно зазначають: «Хотілося б краще. Та в людей нині грошей небагато. Тож здебільшого купують щось невеличке». А потім додають з посмішкою: «Зате фотографуються гості біля наших робіт частенько!».

Дійсно, селфі з майстрами та їхніми роботами цьогоріч набуло особливого розмаху. Та як не бути цьому, коли локації для фотографій на «Дивограї» – усюди! Кожен район Дніпропетровщини яскраво та самобутньо представляє свої надбання, таланти.

МИСТЕЦЬКІ ЗГАРДИ

Неподалік головної сцени фестивалю зручно розмістились учасники із Дніпропетровського будинку мистецтв. Яких тільки див вони з собою привезли: і глиняні, і солом’яні, і в’язані та шиті, і мальовані роботи тощо. Та й місту Новомосковську є чим зустріти гостей. Його творчі колективи зігрівають душу козацькою піснею, пригощають смаколиками. А які дивовижні роботи презентують таланти присамарські. Зокрема, майстер із дерев’яної іграшки Василь Луганський буквально зачаровує малечу та людей старшого покоління своїми рухливими конячками, волами, вітряками. Дивує красою в’язаного мережива, диво-ляльками ще одна новомосков­ська майстриня – пані Поліна Албатова. Ця жіночка – справжня берегиня українського мистецтва.

petrikivskij-divocvit

Тут і царичанські таланти. Майстриня з витинанки Людмила Бабич знайомить зі своїми унікальними роботами, цікаво розповідає про техніку їх виконання.

Умільниця із Кривого Рогу Наталія Коробко теж не приховує таланту та вмінь від людей – розкриває всім бажаючим старовинну техніку українських згард та дукачів.

Не поступаються їм і майстри з Солонянського, Межівського ра­йонів, Жовтих Вод, міста Покров, Нікопольщини, Кам`янського та інших населених пунктів області. Гості ж із Полтавської Решетилівки привезли на фестиваль традиційну українську кераміку, а львів’яни – закарпатські диво-вишиванки, біля них буквально мліють сучасні модниці.

Були на фестивалі й майстер-класи: з бісероплетіння, Петриківського розпису тощо.

СМАКОЛИКИ ДЛЯ ДУШІ

Тим же, хто зголоднів під час відпочинку, теж є чим зайнятися. Які пахощі всюди линуть! Столи на ярмарку вгиналися від різноманіття страв: копченого та фаршированого сала, ковбас, вареників та товчеників, куліша, напоїв. А які короваї та пиріжки пропонують народні кулінари. Аж паморочиться в голові. От і ми поласували смачненьким від душі. Потім послухали виступи творчих колективів. Особ­ливо запам’ятався ансамбль із Зеленодольська «Зелені дубки».

Відвідав захід і голова обласної ради Гліб Пригунов. Не з порожніми руками приїхав у гості в Петриківку – з грамотами та подарунками, які вручав колективам районів. Та й майстри почесного гостя не тільки пригощали варениками, квасом, а й презентували йому ляльку-мотанку – аби в родині та в області «усе було гаразд».

АНФІСА БУКРЕЄВА, ФОТО АВТОРА

Залишити відповідь