Скільки коштуватиме дніпропетровцям «причепурити» пасхальний кошик
До Великодня українці зазвичай готуються серйозно: всією сім’єю випікають паску, розмальовують писанки й прикрашають кошик. Тож напередодні свята у магазинах відбувається справжній ажіотаж: не тільки щодо продуктів, не менш затребуваними є форми, присипки, глазур та корзинки. «Вісті» вирушили до трьох найпопулярніших супермаркетів Дніпропетровська, аби поглянути, що цьогоріч вони пропонують покупцям та скільки на це потрібно витратити коштів.
Недешеві прикраси?
Ознайомившись з асортиментом у магазинах, стало зрозуміло, що ціни у них майже однакові: різниця в 1-2 гривні за той чи інший товар. Аби вам зручніше було планувати свій святковий бюджет, назвемо середні ціни найпопулярніших пасхальних прикрас.
Розпочнемо з основи – кошика, в який поступово складатимемо всі інгредієнти. Ціни на нього коливаються в залежності від розміру: за найменший просять 65 гривень, найбільший коштує майже 190. Середній обійдеться десь 150 грн. Тарілка для яєць та паски – від 9 до 16 гривень.
Щодо форм для випікання, то тут усе залежить, знову ж таки, від розміру, кількості та матеріалу. Наприклад, металева форма найдорожча – в середньому 18 гривень, паперові – від 14 за 3-4 штуки.
Солодку глазур, улюбленицю малечі, оцінили у 6-8 гривень за пачку.
Не обійтись і без посипки: тут асортимент ширший, звичайна – від 3 до 8 гривень у залежності від ваги. Для творчих українців є упаковки більші та цікавіші, проте дорожчі – від 60 до 85 грн.: тут ви знайдете різноманітні зірочки, кульки різних розмірів та кольорів. Є й трохи дешевші прикраси – 10 – 16 грн.
Переходимо до писанок: одна стрічка наліпок у супермаркетах коштує близько 2-3 гривень. Бажаєте розмалювати яйця олівцями, приготуйте ще 40 гривень. Ціна упаковки з наліпками – від 7 до
10 грн., а гранатовий барвник – 3 грн.
Традиційні продукти
Якщо випікати паски самостійно, потрібно купити родзинки, яйця, борошно, молоко і вершкове масло. Ціни на основні продукти суттєво не різняться: родзинки – від 13 гривень за упаковку, борошно – 6,50 грн. і більше за кілограм, яйця – від 13 гривень за десяток магазинних, домашні дорожчі – від 23 до 30 грн. Ціна на вершкове масло залежить від виробника – найдешевше коштує 15 гривень.
Дехто до великоднього кошика кладе також сало і домашню ковбасу, за якими встигли скучити під час посту. Ціни на м’ясні продукти такі: свинина – 65-90 гривень за кілограм, яловичина – від 70 до 95, сало – від 50 до 65.
Звісно, побачити в кошиках дніпропетровців інколи можна більший асортимент продуктів, однак священнослужителі радять узяти до церкви лише писанки, паски, а також можна вершкове масло.
Що планують наші громадяни покласти до великоднього кошика і скільки коштів витратити на це? Із таким запитанням кореспонденти «Вістей» звернулися до жителів Дніпропетровська
Лідія Семенівна, пенсіонерка:
– Випікати паску – недешеве задоволення. Тому останні два роки купуємо кілька маленьких пасочок напередодні свята у магазині або на ринку. Минулоріч за них просили від 12 гривень. Сподіваюся, нині ціни не дуже зросли. Взагалі ж на святковий стіл планую виділити з бюджету не більше 100-150 гривень.
Вікторія, старший продавець:
– Я покладу до кошика пасочку та яйця. Думаю, це – найголовніше. Тим більше, зважаючи на досить скрутні часи в фінансовому плані, такий набір продуктів буде найбільш бюджетним. На Великдень планую витратити близько 100 гривень.
Галина, бухгалтер:
– Паска, яйця, м’ясо та ще одна сирна пасочка – ось що понесу до церкви у кошику. Доведеться на все це витратити десь
200 гривень.
Олена, студентка:
– Зазвичай збираємо великодній кошик усією сім’єю. Завжди клали паску, яйця, сіль та шинку. Думаю, що цього року обмежимося яйцями з паскою. Не розумію, коли у кошик кладуть півхолодильника.
Раїса Степанівна, пенсіонерка:
– Моє матеріальне становище не дозволяє витратити на пасхальний кошик більше 200 гривень. Розумію, що цієї суми недостатньо, але доведеться економити. Планую спекти паску, а на ковбасу грошей уже не вистачить.
Людмила Анатоліївна, швачка:
– У кошик покладу власноруч спечену пасочку, крашанки, ковбасу, шинку. Загалом планую витратити на свята близько трьох тисяч гривень, проте ці гроші збирала ще з Нового року. Крім того, завчасно придбала муку.
Анастасія Парфенова,
Тетяна Сіденко


