Скільки коштують мед, яблука та горіхи в українських супермаркетах на свята

Літо неможливо собі уявити без традиційних свят. У серпні відкривається цикл Спасів. Згідно з церковним календарем існує три Спаси, які прийнято святкувати в Україні: Медовий, Яблучний та Горіховий.

Сервіс доставки продуктів Zakaz.ua проаналізував, скільки коштують відповідні продукти в українських супермаркетах напередодні релігійних свят.

Медовий Спас: традиції та ціни на мед

У народі існує безліч традицій на свято Медового Спаса або Маковія, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маккавеїв. З цього дня розпочинається «Спасівка» — піст, який триває два тижні. У народі він ще зветься Першим Спасом або Спасом на воді. За давніми переказами, князь Володимир саме цього дня прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві українці освячували воду в Дніпрі і називали це «Спасом на воді».

За звичаєм, цього дня найголовнішою традицією є похід до церкви. На Медовий Спас віряни приносять у храми для освячення мед, воду, мак та різноманітні квіти. Ця традиція пов’язана зі стародавньою настановою — перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим. Вважається, що саме до дня Медового Спасу треба встигнути зібрати урожай меду, адже після цього бджоли дають значно гірший мед. Звідси й пішла “медова” назва.

Фахівці сервісу доставки Zakaz.ua проаналізували, скільки коштує в провідних мережах українських супермаркетів придбати мед — головний смаколик свята.

З’ясувалося, що цьогоріч літр меду на поличках супермаркетів в середньому вартує від 190 до 250 грн. У порівнянні з минулорічною ціною подорожчання на солодкий продукт склало в середньому від 20% до 60% залежно від виду меду.

Ціни на сортові види меду у серпні 2022 року:

  • лісовий квітковий 1 кг — 188,80 грн;
  • липовий квітковий 1 кг — 203,20 грн;
  • акацієвий квітковий 1 кг — 251,00 грн;
  • гречаний квітковий 1 кг — 193,10 грн;
  • секційний сотовий 1 кг — 275 грн.

Пасічники зазначають, що цього року в Україні практично не було травневого врожаю, акацієвого меду зібрано на 30-40% менше, а липовий мед у деяких регіонах було складно зібрати через дощі або сильну спеку. Тому ціни на самоколик зростають, а ризики зустріти фальсифікат на поличках замість меду зараз ще вище, ніж зазвичай.

“Якщо мед дуже світлий — його не слід купувати. Крім кольору, треба звернути увагу на щільність продукту та наскільки він сахаризується. Восени мед вже повинен бути зацукрований, окрім сорту меду зі спілої акації. Щоб не придбати підробку та бути впевненими у якості продукту, радимо купувати мед в місцях організованої торгівлі, де продавці мають ліцензію на продаж товару”, – розповідає Юлія Забарна, керівник тренінгового центру Zakaz.ua, де комплектувальники сервісу вивчають правила визначення якості продуктів харчування, стандартів їх зберігання з урахуванням індивідуальних властивостей.

Яблучний Спас: традиції та ціни на яблука

Яблучний Спас в народі ще називають “Другим” або “Великим”, його святкують через 5 днів після Медового. Також на цю дату припадає велике православне свято — Преображення Господнє. Чому називається “Яблучний Спас”? Все дуже просто — традиційно в цей період селяни починали збирати урожай яблук, груш та інших фруктів, щоб заготовити їх на зиму. Їсти їх дозволялося лише після освячення в церкві. Господині в Яблучний Спас вправлялися в уміннях приготувати пироги з фруктами, компоти і млинці. Тісто зазвичай замішувалося на пісному борошні, адже триває піст. Обов’язковими частуваннями на свято є яблука в усіх його видах.

Сервіс доставки Zakaz.ua також проаналізував, скільки коштують яблука в супермаркетах напередодні свята. На плоди вітчизняного виробництва в супермаркетах у липні просили в середньому 18,6 гривні за кілограм. У серпні цінники на яблука зросли у середньому до 20,7 грн/кг.

Популярний сорт Симиренка нині коштує у середньому 16,90 грн/кг, Голден — 17,90 грн, Айдаред — 26 грн/кг, Джонапринц — 19,99 грн/кг, Ред Чіф — 24,5 грн/кг, а яблука сорту Гала — 18,99 грн за кіло.

Варто зазначити, що у 2022 році вартість яблук нового врожаю в Україні в середньому на 33% дешевша, ніж на початку серпня минулого року. Причиною такої цінової тенденції фермери називають практично повну відсутність попиту на літні сорти врожаю, як на внутрішньому ринку, так і на експорт. Водночас більшість оптових компаній та роздрібних мереж ще продовжують продавати торішні яблука, зокрема виробництва Польщі.

Горіховий Спас: традиції та ціни на горіхи

Горіховий Спас або “Спас на полотні” — це третє завершальне свято з трьох літніх Спасів. Свою назву отримало, бо святкується наприкінці серпня, коли дозріває та збирається ліщина та волоські горіхи. Це свято також має наступні назви: Хлібний, Полотняний, Малий, Холодний, Нерукотворний Спас або день пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя.

На Горіховий Спас заведено освячувати в церкві горіхи та хліб, випечений з борошна нового врожаю. Також віряни несуть до церкви фрукти нового врожаю, воду та мед.

У серпні 2022 року ціни на горіхи на поличках українських супермаркетів не суттєво зросли у порівнянні з минулорічними. Горіхи вважаються доволі не дешевим продуктом. Проте, ці ласощі дуже корисні для організму людини та обов’язково мають бути у раціоні споживання, принаймні у невеликих кількостях. У середньому ціни на горіхи коливаються від 40 до 400 грн за 150 г, в залежності від сорту. Найбільше коштує кедровий горіх, вартість якого 402,80 грн за 150 г. Найменше вартує смажений арахіс у шкарлупі – 40 грн за 150 грн. Популярні волоські або грецькі горіхи коштують 98,90 грн/150г, а фундук – 159,90 грн за 150г.

Команда Zakaz.ua бажає всім українцям смачних чудових свят й нагадує, що необхідні смаколики до святкування та продукти ви можете придбати на сайті сервісу доставки.

“Формуватимуть замовлення професійні комплектувальники сервісу, які збиратимуть всі необхідні товари з полиць гіпермаркету відповідно до побажань Клієнтів. Перед доставкою всі продукти зі списку замовлення упаковують у спеціальні термоящики, які зберігають правильний температурний режим, а кур’єри сервісу вчасно доставлять продукти прямо до ваших дверей”, — коментує Євген Нетреба, комерційний директор Zakaz.ua.