Сьогодні вночі українці спостерігатимуть за унікальним метеорним потоком

У ніч на 21 жовтня жителі землі, зокрема й українці, спостерігатимуть за дивовижним явищем – метеорним потоком Оріоніди, який якраз цієї пори досягне свого піку.

Як кажуть науковці, осінній метеорний потік вважається швидким і яскравим, хоча і не найінтенсивнішим. Середня потужність щорічного зорепаду Оріоніди зазвичай не перевищує 10-15 метеорів, але сила потоку в 2018-му досягне 20-25 метеорів за годину.

Про це повідомляє 24 канал. 

У земну атмосферу частинки метеорного потоку Оріоніди врізаються на швидкості близько 66 кілометрів за секунду. Звичайно метеори Оріонід, яскравість яких досягає +2,5 m зоряної величини, мають білий колір, але іноді серед них зустрічаються також червоні, синьо-зелені, жовті та помаранчеві. Оріоніди, як і всі інші метеорні потоки, породжено кометами. Зокрема, зорепад Оріоніди породила знаменита комета Галлея, як і весняний метеорний потік Акваріди. Розташовується радіант метеорного потоку Оріоніди у сузір’ї Оріон, звідки і походить назва зорепаду,
– описують явище науковці.

Спостерігати Оріоніди щорічно можна в період з 2 жовтня по 7 листопада – кульмінації метеорний потік досягає 21-22 жовтня.

Метеорний потік Оріоніди: дивіться відео

Зауважимо, що найкраще за зорепадом буде спостерігати з опівночі та до світанку. Власне найяскравіший потік можна буде побачити у північній півкулі Землі, зокрема й в Україні.

Фахівці рекомендують насолоджуватися зорепадом за містом, далеко від міських вогнів, де Оріоніди можна побачити неозброєним оком. Якщо ж ви хочете побачити найбільш яскраві метеори, дивитися потрібно не на сам радіант, а трохи у бік від цієї точки. Найкраще видно зірки буде вже під сам ранок, тому одягніться тепліше.

До слова, астрологи попереджають, що у період зорепаду люди можуть відчувати емоційну напругу, відтак рекомендують стримувати всі свої негативні емоції.