Світло, яке згасає: чи вистачить Україні електроенергії взимку

Прогнози на прийдешню зиму стають усе похмурішими. Наша енергосистема отримала ураження, від яких будь-яка інша вже сколапсувала б. Але ми досі тримаємося та готуємося до дуже непростого сезону холодів.

Бурштинська теп­лоелектростанція на Івано-Франківщині більше не підлягає відновленню. Повністю знищено і Трипільську ТЕС на Київщині. До того у березні зруйновано Зміївську ТЕС у Харківській області. Також у березні росія поцілила по ДніпроГЕС у Запоріжжі. Загалом, упродовж весни та початку літа цього року Україна втратила половину потужності наших електростанцій – більш як 9 ГВт.

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

За словами очільника «Укренерго» Володимира Кудрицького, це обсяг елект­роенергії, який у пікові години за спекотної температури споживають Нідерланди або ж Словаччина та країни Балтії разом узяті. «Треба розуміти, що за такого масштабу ураження абсолютно будь-яка інша енергосистема Європи вже давно сколапсувала б», – заявив Кудрицький.

ІМПОРТУ – ЗАМАЛО

Щоб перекрити дефіцит, Україна імпортує електроенергію з усіх чотирьох країн Євросоюзу, з якими у нас є кордон: Словаччини, Румунії, Угорщини та Польщі. Частково електроенергію транспортують в Україну з Румунії мережами Молдови. Але максимальна технічно можлива потужність імпорту нині – 1,7 ГВт на годину – менше четвертини від утрачених 9 ГВт.

«Імпорт з ЄС дає можливість стабілізувати ситуацію в енергосистемі та дещо пом’якшити навантаження щодо відключень електрики. Без нього в українців проміжки без елект­роенергії були б значно триваліші», – пояснив Кудрицький.

ЛИШЕ 6 ГОДИН СВІТЛА НА ДОБУ

Майбутня зима, на думку Кудриць­кого, буде дуже непростою. «Реальна ситуація залежатиме від багатьох чинників, основний із яких – обстріли. Неможливо зараз передбачити їхній характер, масованість і влучність», – заявив ­Кудрицький.

За оцінками генерального директора YASNO Сергія Коваленка, цієї зими дефіцит електро­енергії складатиме близько 35%. «Якщо потім відняти критичну інфраструктуру, якщо потім усе зробити, то ми можемо справді сидіти по 6-7 годин зі світлом. Але це треба вже в серпні обговорювати, тому що буде зрозуміло, які в нас можливості щодо імпорту і скільки ми устигнемо відновити генерації», – пояснив Коваленко.

А на думку директора Центру дослідження енергетики Олександра Харченка, стан енергетичної системи України зараз – 3 із 12. І для відновлення потужностей Україні знадобиться не менш як 2 роки. «Тобто дві зими у нас обмеження будуть практично гарантовано. На другу зиму (2025-2026) вони будуть мінімізовані, але, цілком імовірно, що будуть», – вважає експерт.

Підготувала Наталія Ковальчук
фото з відкритих джерел

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!