Свобода слова в Україні покращилась, але незначно…

Стан свободи слова в Україні незначно покращився: за перше півріччя 2016 року експерти Інституту масової інформації зафіксували загалом 129 випадків порушень свободи слова, порівняно до 143 випадків за аналогічний період 2015 року. Такими є дані системного дослідження Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”. Про це повідомляють в регіональному представниці ІМІ в Дніпропетровській області.

barometr_01-06.2016

Водночас, якщо рахувати разом з окупованими територіями Донбасу і Кримом, кількість порушень з початку року — 154 (за аналогічний період 2015 року —175).

Фізична агресія щодо журналістів лишилася приблизно на тому самому рівні – за перше півріччя 2016 року зафіксовано 23 напади на журналістів (аналогічна цифра за той самий період 2015 року), та 23 випадки погроз і залякувань (22 – за перше півріччя 2015 року).

Категорією, у якій експерти ІМІ зафіксували найбільше порушень, стали перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (45 випадків). Це навіть більше, ніж минулого року за аналогічний період (34 випадки).

У той же час, зафіксовано покращення ситуації із доступом журналістів до інформації – за перше півріччя стало відомо про 9 порушень, пов’язаних із доступом до інформації, порівняно до 16 випадків за аналогічний період минулого року.

За перше півріччя 2016 року п’ятіркою регіонів-“лідерів” порушень стали (неокупована територія України): Київ та область ­— 38 (Київ ­— 35, область— 3), Одещина — 11, Миколаївщина – 10, Волинь, Дніпропетровщина, Запоріжжя – по 7 та Донеччина – 6.

Згідно даних ІМІ, пік порушень свободи слова у першому півріччі припав на квітень та травень. Найчастіше журналістам намагалися розбити камери, виштовхували з кабінетів чиновників, забороняли зйомки у судах, на які не потрібен дозвіл, та відганяли від місць ДТП за участю посадовців.

Загалом у першому півріччі поточного року найбільшими порушниками свободи слова на неокупованій території України стали: пересічні громадяни – 71 випадок, місцева влада – 20 випадків, чиновники – 8 випадків. Для порівняння, минулого року до першої трійки найбільших нападників на журналістів входили приватні особи, судова влада, охоронці.

В окупованому Росією Криму цьогоріч зафіксовано 22 випадки порушень свободи слова. На півострові на ЗМІ тиснула російська спецслужба ФСБ, правоохоронні органи, Роскомнагляд, судова влада та приватні особи.

На окупованих територіях Донеччини та Луганщини бойовики так званих “ЛНР” та “ДНР” протягом цього року ІМІ зафіксував 3 випадки (за аналогічний період минулого року зафіксовано – 11). Настільки мала кількість порушень пов’язана з тим, що звідти виїхали десятки журналістів, і десятки медіа припинили своє функціонування, по суті, функцію медіа на цих територіях виконують соцмережі. Випадки, зафіксовані ІМІ, стосувалися блокування в т.зв “ЛНР” понад 100 українських новинних сайтів, розпорядження т.зв. “ДНР” відключити майже всі українські телеканали, а також сепаратистський сайт виклав списки журналістів, які отримували акредитацію в зону АТО від української влади.

З повним описом випадків, що увійшли до “Барометру свободи слова” за червень, можна ознайомитись ЗА ПОСИЛАННЯМ.

Інститут Масової Інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова “Барометр свободи слова” за підтримки програми Інтернюз-Україна, NED, мережа регіональних експертів ІМІ функціонує за підтримки міжнародної організації Фрідом Хауз.

До моніторингу включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати на сайті ІМІ.

Залишити відповідь