Тиждень, що минає: події в регіоні та країні

Тиждень, що минає, відзначився досить важливими подіями як в Україні, так і на Дніпропетровщині в цілому. Серед головних в регіоні – на Дніпропетровщині продовжує вирувати грип, померло двоє людей, у центрі трактор протаранив чимало авто, а в одній із лікарень Дніпра лежить відома українська артистка. В Україну ж нарешті повернеться «скіфське золото», кабмін ухвалив 12-річну школу,  а за безвіз для Україні голосуватимуть не раніше 3 квітня.

Чим жила країна?

Слідкуйте за нами в Telegram та Viber !

«Батьківщина» виключила Савченко із фракції. «Батьківщина» ухвалила рішення про виключення нардепа Надії Савченко зі складу фракції. Відповідну заяву поширила прес-служба політсили у 15 грудня. У повідомленні сказано, що принципи і політичні переконання Надії Савченко та «Батьківщини» наразі не співпадають.

Суд дав дозвіл на затримання Януковича. 14 грудня Печерський райсуд Києва дав дозвіл на затримання екс-президента Віктора Януковича і доставки його до суду. Про це на своїй сторінці у Facebook написав генпрокурор Юрій Луценко.

Український безвіз. Європейський парламент оприлюднив нову індикативну дату розгляду питання про безвізовий режим для України. Така інформація міститься в реєстраційній картці законопроекту на сайті ЄП. За оновленою інформацією, українське питання буде поставлене на голосування 3 квітня.

«Обмінникам» – касові апарати. Національний банк зобов’язав фінансові установи та пункти обміну валют застосовувати реєстратори розрахункових операцій при здійсненні валютно-обмінних операцій з 17 грудня 2016 року. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Кабмін схвалив 12-річну школу. Кабмін схвалив Концепцію реалізації державної політики у сфері реформування середньої освіти «Нова українська школа». Відповідне рішення було прийнято на 14 грудня. Представляючи концепцію, міністр освіти і науки Лілія Гриневчи зауважила, що наразі лише 10% батьків задоволені станом нинішньої школи, а також 15% вчителів, 8% директорів шкіл.

Скіфське золото повернеться до України. Суд, який ухвалив рішення про повернення скіфського золота в Україну, постановив, що наша держава має компенсувати витрати на зберігання колекції музею Алларда Пірсона в Амстердамі.

Що у Дніпрі?

Центр психічного здоров’я та травматерапії. Його відкрили в Дніпрі 15 грудня. В ньому постраждалі від конфлікту на сході країни, переселенці та бійці АТО зможуть отримати соціальні та юридичні послуги. Основною метою Центру є відновлення психічного здоров’я людей. Тутешні фахівці працюють з використанням виключно науково доведених медичних методів. Команда Центру психічного здоров’я та травматерапії Форпост HELP налічує 18 спеціалістів.

Зниження вартості проїзду. У Дніпрі вартість проїзду в автобусах приватних перевізників на 51 маршруті становитиме 5 та менше гривень. Про це заявив мер Борис Філатов. Перевізники мають розмістити в салонах своїх маршруток відповідні оголошення про зміну вартості проїзду. Змінені тарифи діють з 17 грудня.

Відома актриса – у реанімації. Аду Роговцеву 13 грудня екстрено госпіталізували в реанімацію із запаленням легенів. Це сталося після виступу актриси  у нашому місті у виставі «Варшавська мелодія». Роговцевій занемоглося – і її відвезли до лікарні.

Унікальні карнавальні маски. У Дніпрі відкрилась унікальна виставка у музеї ім. Д.Яворницького – представлені раритетні ялинкові прикраси, карнавальні маски з приватної колекції та дитячі малюнки. Більшість масок виготовили за радянських часів саме до нового року. Моделі масок зі старих газет власноруч ліпили майстри-бутафори, потім виготовляли гіпсові форми, врешті заготовки заливали сумішшю оліфи, крейди та столярного клею, розмальовували вручну.

У Дніпрі знизили тарифи на опалення. У Дніпрі знизили тарифи на опалення майже на 50%. Як пояснюють у Дніпровській міській раді, це стало можливим завдяки модернізації міської тепломережі та котельних. «Така робота комунальників та міської влади має стати прикладом для інших територій регіону», – зазначив очільник регіону Валентин Резніченко.

Масштабна аварія у Дніпрі. У центрі Дніпра вдень сталася аварія, яку спричинив трактор, у якого відмовили гальма. За словами очевидців, машина почала набирати швидкість й на ходу зім’яла кілька автівок біля вулиці Чкалова, ще більше авто трактор «зловив» на розі вулиці Січових Стрільців та Старокозацької. Намагаючись пригальмувати, водій опустив ківш трактора, але зупинила його лише автовишка «Обленерго».

У Дніпрі обстріляли трамвай. Увечері 12 грудня в Дніпрі  на вулиці Тельмана невідомий обстріляв трамвай, який ходить по 12 маршруту. Про це мер міста Михайло Лисенко повідомив на сторінці в Facebook.

Чемпіонат України з хокею серед жінок. Із 16 по 18 грудня в Дніпрі, в спортивному комплексі «Льодова Арена», вперше проходитиме Чемпіонат України з хокею серед жінок. Місто прийматиме 2 тур змагань.

Знижка на проїзд. Юні мешканці Дніпра віком від 6 до 14 років зможуть їздити із 25%-ю знижкою в маршрутках міста, яка діятиме до 15 травня 2017 року. Рішення було прийнято на засіданні бюджетної комісії з департаментом транспорту й охорони навколишнього середовища. Депутати проголосували одностайно.

Що в регіоні?

У Харкові завершився Чемпіонат світу з козацького двобою та ММА. У поєдинках брали участь 650 учасників. Представники Кам’янського на чемпіонаті – вихованці клубів «Герц-ММА», «Адреналін», «Юність», «Спарта» показали хороші результати. Чемпіонами світу стали бійці «Герц-ММА» Богдан Котловянов, Софія Широбокова, В’ячеслав Тимченко, Єлизавета Резник ( «Юність»), а також спортсменка з «Адреналіну» Світлана Гоцик.

Гордість області. Майстер спорту міжнародного класу, член національної збірної команди України, вихованка КСЦ «Дніпровець» Анастасія Лисенко з Кам`янського здобула титул «Чемпіонка  Європи» на Чемпіонаті Європи з важкої атлетики серед молоді. Дівчина зафіксувала 120 кг у ривку та 150 кг у поштовху, зібравши у сумі двоборства 270 кг.

У Криворізьському електротранспорті вартість проїзду збільшився на 1 гривню. Тролейбус, трамвай і швидкісний трамвай – всі міські види електротранспорту перейшли на тариф 2,5 гривні з 16 грудня. Таке рішення прийнято на засіданні Криворізького міськвиконкому.

Під контролем. Міська влада Кривого Рогу взяла під контроль своєчасну оплату поточних рахунків і погашення накопиченої заборгованості за електроенергію тепловими та водопостачальними компаніями міста. Це зафіксував Меморандум про співпрацю міської влади з енергетиками ДТЕК.

Є дозвіл. Проблема попередження підтоплення шахт в Кривому Розі буде вирішуватися не зовсім екологічним чином. Кабмін дав дозвіл на періодичне дозоване скидання води з басейну-накопичувача в річку Інгулець. Дозвіл діятиме до 1 березня 2017 року за умови промивання русла річки та її екологічного оздоровлення після скидання.

У Нікополі невідомі вандали понівечили дитячий майданчик у Парку Перемоги. Зловмисники повністю зруйнували паркан навколо майданчика, гойдалки та каруселі просто розтрощили, а також перевернули урни для сміття та понівечили лавки.

Фабрика Святого Миколая. Запрацювала  уНікополі.Тут волонтери та активна молодь міста займається пакуванням подарунків для дітей з малозабезпечених та тимчасово переміщених з окупованих територій сімей.

На захисті громадян. У Кам’янському на майдані Петра Калнишевського презентували автомобілі, які будуть використовуватися патрульною службою поліції для забезпечення захисту та безпеки громадян.

Більше книг. Працівники Богуславської сільської бібліотеки, активні читачі та відвідувачі подякували  Богуславській сільській раді та депутатському корпусу за поповнення фонду бібліотеки новими дитячим та дорослими книгами, періодичними виданнями, а також депутату Дніпропетровської обласної ради А.П Адамському за нові ноутбуки.

Новий стадіон. У Межовій реконструювали спортивний стадіон. Привести стадіон до ладу попрохали мешканці селища.

Відкрили ковзанку. У Павлограді  вже 6 рік поспіль традиційно відкривають льодову ковзанку. Цього разу подія стала особливою оскільки змінилося її місце розташування і тепер ковзанка знаходиться біля ФСК ім. В.М. Шкуренко.

Чемпіонат з художньої гімнастики. Днями в Сумській області завершився Відкритий Чемпіонат з художньої гімнастики, де взяли участь близько 150 спортсменок з усієї України. Дніпропетровщину, а зокрема Павлоград, представляли 13 спортсменок спортивно-оздоровчого комплексу «Центр». Єлизавета Поташнікова, Поліна Семеренко, Софія Зуєва, Аліна Бондар, Альона Льова і Ксенія Ареф’єва виконали норму 1 дорослого розряду.

Культура

У трьох містах України курсуватимуть поїзди Святого Миколая.

У День Святого Миколая 19 грудня та під час новорічних та різдвяних свят дітлахи і дорослі можуть здійснити подорожі туристичними поїздами Святого Миколая. Про це повідомляє прес-служба Укрзалізниці.

«Святкові поїзди, сформовані зі справжнього паровозу та вагонів з місцями для сидіння, курсуватимуть з 19 грудня 2016 року по 14 січня 2017 року в Києві, Львові та Харкові. У пасажирів є чудова нагода залишити гарну згадку про подорож – сфотографуватися на фоні залізничного раритету», – йдеться в повідомленні.

В Україні створять музей новин. У березні 2017 року в Києві відкриється масштабний культурно-освітній проект «Музей новин». Експозиція музею, яку представлять у головному виставковому просторі Києва – Мистецькому Арсеналі – розповість про те, як створюються новини, як вони змінюють життя своїх героїв, розкриє таємниці рейтингів та внутрішню кухню виробництва новин, презентує унікальні експонати часів здобуття незалежності, а також представить 100 головних новин України.

Українська викладачка увійшла до ТОП-50 вчителів світу. Всесвітній конкурс Global Teacher Prize визнав українську викладачку англійської мови Анну Дудич однією з 50 найкращих педагогів світу. Вчителька викладає у гімназії імені Тараса Шевченка у Кропивницькому. Вона увійшла до ТОП-50 викладачів за авторську програму навчання, у якій використала новітні педагогічні методи. Фіналісти були відібрані серед 20 000 викладачів з 179 країн світу. 50 фіналістів змагатимуться за головний приз конкурсу – 1 мільйон доларів.

Гімн для Трампа. 16-річна співачка Джекі Іванко, яка має українське коріння, заспіває гімн на інавгурації американського президента Дональда Трампа 20 січня. Джекі стала відомою у 10-річному віці, коли взяла участь в одному з талант-шоу Америки. Сопрано дівчини вразило членів журі, та її почали називати дивом. Юна співачка народилася у Пітсбурзі у родині вихідців з України. Її батьки емігрували задовго до народження Джекі. До речі, з Трампом Іванко знайома давно, про що свідчить спільне фото з ним у її Facebook.

Більше на нашому каналі в  YouTube, та на сторінках у  Facebook, Instagram!

Залишити відповідь