ТОП-7 порад, як правильно заморозити гриби на зиму

Напевне, кожний затятий любитель грибів робить запаси на зиму, щоб в холодну пору тішити себе смачними ласощами. Однак будь-який неправильний підхід до заморожування грибів може значно знизити їхню користь і аромат, повідомляє 24 канал.

З грибів взимку можна робити безліч страв: від порції паруючої картоплі зі смаженими грибочками, українських вареників або пирогів з ароматною грибною начинкою до духмяного грибного супу.

Тому для заморожування грибів на зиму підходять усі ті їстівні лісові гриби, які ви збираєте для вживання в їжу влітку: від лисичок і опеньків до білих грибів.

Як правильно заморозити на зиму гриби

1. Якщо ви хочете після розморожування отримати якісні, гарні й ароматні гриби, робіть заготовку з чистих, свіжих, молодих, твердих, ціленьких грибочків, зібраних протягом 1-2 днів.

 

2. Гриби слід очистити від землі, листя та сміття, прибрати всіх шкідників з грибів і розрізати їх на великі частини. При цьому, якщо ви збираєтеся заморозити сирі гриби, краще протерти їх серветкою, ніж мити водою. Гриби легко вбирають воду, яка в процесі заморожування стане зайвим льодом у морозилці.

3. Найпростіше заморозити гриби на зиму в сирому вигляді. Для сирої заморозки підходять маслюки, боровики, опеньки, підберезники, підосичники, лисички. Такі грибочки після розморожування збережуть аромат, будуть тримати форму і прикрасять будь-яку страву. Після того, як ви очистите гриби, розкладіть їх на рівній поверхні в морозилці, а через 10-12 годин можете зсипати в підготовлені пакети або контейнери.

 

4. Якщо ви не хочеш ризикувати і побоюєтесь сирих грибів, можна перед заморожуванням їх трішки проварити. Найкраще таким способом заморожувати свіжі і смачні гриби, які втратили форму і гарний зовнішній вигляд. Такі напівфабрикати ви надалі зможете смажити або використовувати для начинки у всілякі пироги і вареники.

5. Перед тим як заморозити гриби на зиму у вареному вигляді, їх слід очистити, дрібно порізати і проварити в окропі не більше 5 хвилин. Потім остудити, відкинути на друшляк і розкласти по пакетах або контейнерах невеликими порціями – 300, 500 або 700 г.

6. Також ви можете спокійно заморозити на зиму обсмажені гриби. Для цього чисті, підготовлені, порізані гриби обсмажте у невеликій кількості олії протягом 20 хвилин, щоб зі сковороди випарувалася зайва волога. Потім повністю остудіть смажені гриби, розкладіть по пакетах і відправляйте у морозилку.

 

7. Після того, як ви заморозите гриби на зиму, їх можна зберігати при температурі -18 ° С до року часу.

Важливо: перед тим, як варити ваші улюблені грибочки, заморожені гриби слід правильно розморозити. Це найкраще робити поетапно, тобто відразу перекласти їх з морозильної камери в холодильник, а вже потім помістити в кімнатну температуру. Тоді вони не втратять свого аромату і будуть зовсім як свіжі.

 

Після повного розморожування грибів їх слід відразу ж приготувати і в жодному разі не залишати на “потім” у холодильнику. Також не слід повторно заморожувати гриби. Саме для цього зручне порційне заморожування грибів.