Троє мешканців Дніпропетровщини загинули, провалившись під кригу

У 2023 році вже троє мешканців Дніпропетровщини провалилися під кригу і загинули. Це двоє дітей та 83-річний чоловік, розповіли в управлінні цивільного захисту обласної військової адміністрації.

«Зимова риболовля та розваги на льоду можуть стати причиною трагедії. 9-річний хлопчик і 5-річна дівчинка з Криворізького району провалилися у воду, гуляючи по тонкій кризі. А 83-річний чоловік – під час зимової риболовлі у Синельниківському районі. На жаль, їх врятувати не вдалося. Закликаю не ігнорувати елементарні правила безпеки», – зазначила заступниця начальника відділу управління цивільного захисту Дніпропетровської ОВА Олена Шевцова.

Вона додала: краще взагалі не виходити на замерзлі водойми навіть під час сильних морозів. Особливо у темний час доби, за поганої видимості та наодинці. Не перевіряйте міцність криги ударом ноги та не збирайтеся на льоду великими групами.

Якщо ви провалилися під кригу, голосно кличте на допомогу. Широко розкиньте руки на краю пролому та старайтеся не занурюватися з головою. Вибирайтеся на лід без різких рухів. Налягайте на нього грудьми, по черзі витягуючи на поверхню ноги. Намагайтеся зайняти тілом найбільшу площу опори. Відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки прийшли.

Рятуючи постраждалого, наближайтесь до нього повзком, підклавши під себе дошку, фанеру. Не підповзайте до самого краю ополонки. Подайте потерпілому палицю, мотузку, ремінь або шарф та витягніть його на поверхню. Разом з постраждалим повертайтеся на берег повзком.