У Дніпрі реалізується комплексна програма боротьби із карантинними рослинами

У Дніпрі діє комплексна муніципальна програма боротьби із карантинними рослинами. Вона має дві частини: власне, боротьба бур’янами і лікування пацієнтів з алергією. Програма розрахована на 5 років.

«Тим, хто вже має алергію на пилок, міським коштом допомагають із нею боротись. Безоплатно проводять тестування на 300 алергенів одномоментно для окремих груп дітей та бійців, ветеранів АТО/ООС. Для лікування застосовують методи специфічної імунотерапії. Це дозволяє зупиняти прогресування хвороби і не збільшувати спектр алергенів в організмі людини», – сказала завідувачка алергологічного відділення КЗ «Дніпровське клінічне об’єднання швидкої медичної допомоги» Євгенія Дитятковська.

Позитивні результати лікування відчув на собі пацієнт алергологічного відділення, учасник бойових дій Юрій. Чоловік розповідає: «Захворів я роки 4 тому. У мене діагностували бронхіальну астму. Цю хворобу мені намагалися лікувати, доки я не потрапив до реанімації. Коли ніякі ліки не допомагали, мене перевели в алергологію. Тут для мене безкоштовно провели діагностику і виявилося, що я алергик. Наразі проходжу лікування в алергологічному центрі. Можу сказати, що стан здоров’я помітно покращився, я навіть можу вийти подихати у полі, навіть бігати без задухи».

Цьогоріч у місті для боротьби із амброзією та іншими карантинними рослинами почали застосовувати агрохімічний метод.

«Торік ми випробовували дію агрохімічного метода на амброзію. Для цього обрали декілька ділянок у місті. Результат нас задовольнив. Тому цьогоріч площа обробляння стала більшою. До кінця року плануємо обприскати понад 83 тис. кв. метрів. Акцент у серпні та вересні зробимо на територіях дошкільних навчальних закладів. Потім перейдемо у балки, аби наступного року виключити можливість проростання нового насіння. І хоч знищити амброзію повністю нам не вдасться, однак ми зможемо її максимально локалізувати та мінімізувати», – зазначив директор департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Олег Семенко.