У Дніпропетровській області понад 40% споживачів мають борги за газ

Заборгованість мешканців Дніпропетровської області за спожитий газ становить понад 398 млн грн. Ці борги споживачі накопичили переважно в осінньо-зимовий період.

Найбільш критична ситуація з заборгованістю склалася у великих населених пунктах. Зокрема, у Дніпрі борг домогосподарств за газ сягнув майже 114 млн грн, у Кривому Розі – понад 61 млн грн, у Кам’янському – більш ніж 44 млн грн. Також до антирейтингу потрапили: Нікополь (майже 17 млн грн боргу), Новомосковськ (понад 8 млн грн) та Павлоград (більш ніж 5 млн грн). Загалом 44% клієнтів ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» не розраховуються за блакитне паливо вчасно.

В умовах карантину підприємство не ініціює відключення газу навіть злісним боржникам, а також не нараховує штрафи й пеню за невчасні розрахунки. Спеціалісти компанії намагаються вести діалог зі споживачами, врегульовувати питання шляхом переговорів та можливої реструктуризації. Деякі клієнти забувають, що договірні відносини передбачають не тільки обов’язки постачальника забезпечувати ресурсом споживачів, а й обов’язок самого клієнта вчасно і в повному обсязі розраховуватися за використане блакитне паливо.

На таких боржників чекають негативні наслідки: від втрати субсидій, до судових позовів. У результаті судової тяганини борг кожного неплатника збільшиться на суму судового збору (2 270 грн), та на 3% річних та інфляційних втрат. На сьогодні за зверненням ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» у судах розглядається понад п’ять тисяч справ проти боржників.

Нагадуємо, 6 липня 2021 року почав діяти наказ Міністерства юстиції №1061/5. Відтепер за рішенням суду та на вимогу державних і приватних виконавців на банківські рахунки боржників за житлово-комунальні послуги буде накладатися автоматизований арешт і відбуватися списання коштів. Якщо коштів на банківських рахунках виявиться недостатньо для виплати всієї суми боргу, різницю можуть стягнути за рахунок іншого майна.