У Дніпрі розповіли про виявлення резонансних правопорушень

Сьогодні у приміщенні обласної Спілки журналістів України, газета  «Вісті Придніпров’я» провела брифінг, на якому підводилися підсумки роботи Дніпропетровського управління за 10 місяців 2017 року,  результати роботи  в напрямку протидії незаконному відшкодуванню ПДВ.

З журналістами різних ЗМІ спілкувалися начальник Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС Кирило Коренюк та начальник першого відділу міжрегіонального оперативного управління Офісу великих платників податків  ДФС Валерій Михальченко.

Кирило Коренюк підвів підсумки роботи управління та зазначив, що за рік роботи надходження до бюджету зросли більше ніж у 2 рази. А це додаткові виплати на охорону здоров’я, культуру та інші соціально важливі заходи.

Проте деякі  спритні «бізнесмени» застосовуючи різноманітні схеми  зменшують податкові платежі.

Непоодинокими й досі  залишаються  випадки спроб легалізації  товару, зокрема металобрухту, придбаного за «сірими схемами»,  шляхом оформлення документів від нібито  реальних постачальників. Результатом проведеного аудиту у липні поточного року донарахування склали 182 млн. грн.

Із запровадженням в Україні принципів трансфертного ціноутворення  з`являються матеріали перевірок, які містять  аналітичні дані відносно  заниження окремими  суб`єктами  господарювання  цін на власну продукцію  при її  продажу афілійованим особам – нерезидентам.  Гострі дискусії виникають  при розгляді  питань бенефіціарності кредиторів – нерезидентів, яка дозволяє  скористатися пільговим оподаткуванням при виплаті доходів з джерелом походження з України. Навмисні або ненавмисні  помилки при з`ясуванні цього статусу та випадки невірного застосування норм міжнародних конвенцій про уникнення подвійного оподаткування  і сьогодні призводять до суттєвих порушень.

Варто пам`ятати, що застосування  схем мінімізації  скоріше додадуть  зайвого клопоту власникові як  у вигляді додаткових сум податку так і штрафних санкцій.

Завдяки впровадженню нових методів аналітичної роботи та оперативному супроводженню виявлено факти незаконно заявленого  відшкодування ПДВ з бюджету на загальну суму – 159,6 млн.грн. При цьому до суду вже направлено 5 кримінальних проваджень та  відшкодовано збитків на загальну суму 596,1 млн. грн.