У Дніпрі стартує 14-й фестиваль «Французька весна в Україні»

Цієї неділі, 9 квітня, в Дніпрі розпочинаються заходи в рамках фестивалю «Французька весна в Україні». Організатори запрошують містян та гостей Дніпра протягом квітня вкотре зануритись у розмаїття французького мистецтва, а також оцінити результати франко-української співпраці.

«Вже 14 років поспіль в Україні проводиться фестиваль «Французька весна». Ця щорічна подія вже давно полюбилася дніпровцям. Мистецькі заходи збирають багато глядачів. Сподіваємося, що цього року традиція продовжиться. Програма нинішньої «Французької весни» досить насичена, кожен знайде для себе цікавий захід», – сказав під час прес-конференції 4 квітня заступник міського голови Олександр Шикуленко.

У свою чергу радник з питань культури та співробітництва, директор Французького інституту в Україні Паскаль Сліванські подякував міськраді Дніпра за всебічну підтримку. «Приємно, що фестиваль включили до міської програми «Культурна столиця». Знаковим є те, що цьогоріч Україна та Франція відзначають 25 років становлення дипломатичних відносин, співпраці в різних сферах, зокрема в культурі. Саме фестиваль «Французька весна» є гарним підтвердженням тісної взаємодії, оскільки він демонструє нашу спільну роботу в рамках франко-українських проектів», – зазначив Паскаль Сліванські.

Протягом квітня на різних майданчиках дніпряни та гості місті міста зможуть відвідати різні мистецькі заходи – вистави, сучасний балет, насолодитися музикою відомих виконавців, класикою романтичного кіно, французькими короткометражними фільмам тощо.

«Цьогорічна «Французька весна» у Дніпрі відкриється виставою  «Антігона» в театрі опери та балету 9 квітня, о 18.00. Після майже місяця репетицій в одному із залів кіностудії ім. Довженка десять українських акторів, серед яких – відомі Dakh Daughters та французький актор Тібо Лакруа, покажуть надзвичайну історію Антігони під творчим керівництвом Люсі Берелович. Уже 20 квітня в театрі опери та балету буде представлений франко-український танцювальний проект – сучасний балет з елементами брейкінгу «Переміщення/Motion». Це – простір танцю, місце для креативу та хореографії, де 13 танцівників напишуть власну історію, яка не залишить байдужими глядачів. 28 квітня у консерваторії ім М. Глінки запланований концерт музикантів Клода Делангля (саксофон) та Геннадія Дем’янчука (фортепіано). Клод Делангль – один із найвидатніших музикантів сучасності та провідний саксофоніст Франції.

Крім того, з 11 до 25 квітня в галереї ARTSVIT проходитиме ретроспектива фільмів «Лямур тужур» відомих французьких режисерів – класиків романтичного кіно. Традиційно представлятимемо добірку найкращих французьких короткометражних фільмів у напрямі «Довгі ночі короткого метра». Запрошуємо шанувальників французької літератури зустрітися з письменником Жераром де Кортанзом щодо виходу у світ українських перекладів його книжки, а також насолодитися фотовиставкою французького митця Жоеля Блока», – розповів директор Альянс Франсез у Дніпрі Орельєн Мас.

Організаторами фестивалю «Французька весна» є Посольство Франції в Україні, Французький інститут в Україні, Дніпровський Альянс Франсез за підтримки Дніпровської міської ради та спонсорів.