У Дніпрі триває масштабна термомодернізація шкіл та дитячих садків

У Дніпрі триває масштабна реалізація проєкту з підвищення енергоефективності бюджетних закладів. У рамках першого етапу співробітництва з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) здійснили термомодернізацію 43 дитячих садків та 41 загальноосвітньої школи. На це було надано 10 млн євро кредитних коштів, а також 2,5 млн євро – грант від Фонду Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та екології. Загалом 12,5 млн євро. Повернення інвестицій відбуватиметься завдяки скороченню витрат на комунальні послуги.

Так у школі № 14 (вул. Батумська, 20-А) було проведено комплексну термомодернізацію у рамках першого етапу інвестиційного проєкту. Тут утеплили фасад та покрівлю і встановили індивідуальний тепловий пункт, який регулює температурний режим у школі. Річна економія теплової енергії тут склала 32%.

термомодернізація шкіл_Дніпро

«Після завершення робіт наша школа кардинально змінилася і не тільки зовні. Наразі у приміщеннях набагато тепліше, ніж було до цього, тому перебувати у школі комфортно за будь-якої погоди. Вчителі й діти вже встигли оцінити усі переваги такої реновації,» – зауважила директорка КЗО «Середня загальноосвітня школа № 14» ДМР Ірина Бутко.

Торік реновацію завершили й у дитячому садочку № 265 (проспект Петра Калнишевського, 63). Зовнішні стіни закладу утеплили, встановили енергоощадні вікна та двері, індивідуальний тепловий пункт.

термомодернізація шкіл_Дніпро

«У цьому садочку до проведення термомодернізації, окрім теплових втрат, ще додавалося недостатнє опалення. Після проведених робіт нам вдалося домогтися встановлення комфортної температури всередині приміщення та ще й вийти на майже 30 % економії теплових ресурсів», – зазначив начальник відділу реалізації інвестиційних проєктів КП «Дніпровська муніципальна енергосервісна компанія» Володимир Афанасьєв.

Так у Дніпрі довели ефективність впровадження методів термомодернізації, тому співпрацю з ЄБРР подовжено. Наразі вже укладено договір на 25 млн євро та отримано ще один грант від Фонду Східноєвропейського партнерства на 5,5 млн євро. Експерти банку вже визначили наступні 98 об’єктів, на яких впровадять енергоефективні заходи. Серед них 28 шкіл, 66 дитсадків та 4 медичні заклади.

термомодернізація шкіл_Дніпро

«Кредитний договір у рамках другого етапу співпраці із ЄБРР уклали ще торік. Цьогоріч було підписано договір гранту. Наразі триває процедура закупівлі за міжнародними стандартами, вже погоджується переможець. Найближчим часом буде розпочато проєктування робіт, після чого ми точно знатимемо, що саме робитиметься на кожному об’єкті. У 2022 році розпочнуться ремонти. На впровадження енергоефективних заходів нам дають 3 роки. Це пільговий період, коли ми не будемо ще повертати кошти. А після цього завдяки економії ми вже матимемо гроші для повернення кредиту», – пояснила директорка департаменту інноваційного розвитку Дніпровської міської ради Юлія Павлюк.

термомодернізація шкіл_Дніпро

Ясла-садок № 297 (проспект Петра Калнишевського, 34-В) – серед тих, що потрапили до другого етапу проєкту з термомодернізації. Тут виконають повну реновацію будівлі: утеплять фасад, покрівлю, замінять вікна, встановлять ІТП.

термомодернізація шкіл_Дніпро

«Ми дуже чекаємо на проведення термомодернізації у нашому закладі. Це наша нагальна потреба, адже у приміщенні, де діти наразі сплять, холодно. Малеча лягає у піжамах та шкарпетках, додатково ми вкриваємо їх теплими ковдрами. Взимку доводиться використовувати опалювальні пристрої для того, щоб обігріти приміщення. Сподіваємося, що після ремонту садочка ситуація зміниться на краще», – розповіла директорка КЗО «Дошкільний навчальний заклад № 297» ДМР Світлана Єрошкіна.