У Дніпрі відкрилась виставка незвичайних картин (фото)

У Дніпрі, 23 лютого, розпочався показ незвичайних картин. Існує відомий вислів, що художники не малюють власні картини, а «пишуть». Саме з таких картин складається виставка художника та каліграфа з Дніпра Олега Сироти. Вона має назву «Синергія літер» і розташована в арт-кафе «Floyd».

Олег Сирота – графічний дизайнер, художник та каліграф, який брав участь у фестивалі сучасного мистецтва DniPro ГогольFest у 2019 році та міжнародній виставці «РЕДІС.Ка» у 2021-му. Роботи Олега складаються з літер, фільмових та книжкових цитат й окремих висловлень. Такий вид зображувального мистецтва, як створення картин з літер, отримав назву «каліграфія».

виставка_Дніпро

Каліграфія є не тільки мистецтвом зображати літери, які складатимуться у картини. Вона ще має назву «мистецтво красивої писемності». У Європі каліграфія почала з`являтись з початком християнства, під час якого зростало копіювання текстів Біблії та інших релігійних трактатів. У той період також розвивався латинський вид писемності, який потім отримав назву «готичний» або «готика». Біблійні тексти мали широку популярність серед населення, особливо гарні та кольорові великі літери на початку кожного з фрагментів.

виставка_Дніпро

Мистецтво зображати літери, які складатимуться у картини, не таке вже й просте, як здається. Літери, які промальовує митець, мають виражати певну емоційність, та разом з тим, складати гармонійну, приємну для очей композицію.

Каліграфією Олег захопився ще у дитинстві. Разом з друзями він створював вуличні стріт-арти. Коли друзі вже подорослішали, митець замислився над можливістю зробити свої малюнки постійними, які можна було б десь зберігати та час від часу використовувати. Тоді з вуличних малюнків Олег Сирота перейшов на роботу з текстом: створенням красивих та естетичних шрифтів та логотипів.

виставка_Дніпро

«Для мене каліграфія – це найближчий спосіб самовираження». – говорить майстер. – Каліграфія може бути різною: як плавною, так і різкою й експресивної. Тому я і працюю не в одному стилі, а в декількох, що сприяє передачі практично будь-якого настрою. Вона – не встигає набридати для мене».

Синергія (грець. – разом) – це сумарний ефект, який полягає у тому, що при взаємодії двох або більше факторів їхня дія суттєво переважає ефект кожного окремого компонента у вигляді простої їхньої суми. Цю назву виставка Олега отримала не випадково. «Ідея була у тому, щоб об’єднати роботи, виконані у різних стилях, на одній виставці. Так чином я хотів показати, що не потрібно боятись експериментувати. Ви зможете побачити, що разом ці роботи також красиво виглядають». – говорить про свій задум художник.

виставка_Дніпро

На виставці представлені низка портретів відомих діячів: славнозвісного поета Тараса Шевченка, поета Володимира Маяковського, американських репера XXXTentacion та співачки Біллі Айліш. Також є портрет «My dear» у стилі сучасної готики. Одна з цікавих робіт – текст, виконаний на дошці зі скейтборда, яка має назву «Мечтатель». Це – рядки з пісні «vs94ski – Паук»: «Плох тот мечтатель, чья мечта сбылась. И тот, кто променял клочья облаков на горсть земли».

На заході були також присутні роботи, виконані у синій гамі. Перша – картина «Думай о море». «Робота – про спокій та гармонію. Синя палітра змушує пригальмувати, озирнутися, перестати нескінченно за чимось гнатися, а просто розслабитися і слідувати потоку». – коментує Олег Сирота. – А це – «Бесконечность космоса». – додає він про другу роботу. – Це була рефлексія на тему космічного простору і нескінченного колообігу подій. На ній – авторські замітки, натхненні фільмом «Прибуття».

виставка_Дніпро

Під час відкриття виставки гості мали змогу на деякий час стати співавторами Олега у мистецтві каліграфії та «написати» абсолютно нову картину. Створивши картину, відвідувачі виставки також зробили добру та шляхетну справу, оскільки кошти від продажу цієї роботи отримав благодійний фонд «Совушка». 15% робіт каліграфа також послужили благодійності.

виставка_Дніпро

Роботи художника та каліграфа вражають своєю динамічністю та яскравістю. Портрети відомих особистостей дуже схожі з оригіналами. Об’ємність форм додає відчуття поринання у картину та перебування у віртуальної реальності, у якій можна прочитати особисте та отримати нові емоції. Олег Сирота – смілива та надзвичайно талановита людина, яка не боїться кинути виклик не тільки сучасному мистецтву, але й самому собі. Це можна побачити у кожній його роботі.

Виставка знаходиться у кав’ярні «Floyd», яка розташована за адресою Січеславська Набережна, 37. Вхід до виставки – безкоштовний. Захід триватиме до 15 березня 2021 року за розкладом роботи кав`ярні.

Автор: Катерина Моторна

фото автора