У Дніпрі відкрили центр довгострокового проживання для переселенців (фото)

У Дніпрі відкрили центр довгострокового проживання для переселенців та людей, які втратили житло через російську агресію. Проживання безоплатне, але потрібно оплачувати комунальні послуги. У центрі можуть розмістити до 56 людей, розказали Суспільному організатори.

Алла із дітьми у Дніпрі з вересня. До цього жили в Українську Донецької області. Її родині довелось переїздити вже вдруге – 2014-го тікали з Донецька.

“Померла мама, і ми приїхали. Побули там ще три місяці, тому що все одно дома краще, думали, що може буде. Залишимось, але на зараз, зараз там проживати не можна. Ми подивилися цей шелтер, ці умови набагато кращі, ніж у шелтері, де ми проживаємо”, – каже Алла.

центр для переселенців_Дніпро

Шелтер розташований на одному з поверхів гуртожитку. За словами організатора Максима Свисенка, поверх був порожнім кілька років. Під час ремонту повністю перебудували приміщення.

Наразі тут два крила із кухнями. У них – холодильники, електроплити та мікрохвильовки.

центр для переселенців_Дніпро

Також є окремі побутові кімнати із пральними та сушильними машинами, душові та санвузли.

Прихисток розрахований на родини з дітьми. Кожна кімната – на одну сім’ю. Всього у центрі можуть розмістити до 17 родин. Також тут є так звана транзитна кімната для людей, які планують бути у місті добу чи дві й рушати далі.

Люди не платять за оренду, водночас обов’язковою умовою проживання в цьому центрі є сплата комунальних платежів, каже організатор Максим Свисенко.

“Це дуже важливий аспект з психологічної точки зору. Він допомагає брати на себе відповідальність за себе, за свою родину та стимулювати працювати на наш центр, ми інтегруємо широкий перелік послуг, зокрема допомогу з працевлаштування”, – говорить він.

центр для переселенців_Дніпро

Центр обладнали за допомогою донорів. Ремонт та закупівлю техніки витратили близько 6 мільйонів гривень. Кажуть, що готові приймати не лише переселенців, а і дніпрян, які втратили житло через атаки армії РФ.

Прихисток діє на базі гуртожитку Національного технічного університету «Дніпровська політехніка».